Informasjonsbrev uke 9/2024

Innhold:

  • Produksjonstilskudd - webinar mandag 4. mars kl. 11.30
  • Utlysning av tilskudd fra fylkesinntrukne rentemidler
  • Statsforvalteren i Trøndelag har fått medhold i klage på dispensasjonsvedtak
  • Årshjul 2024 for landbruksforvaltningen i Trøndelag er oppdatert og lagt ut
  • Digital møteplass fredag 8.mars
  • Presisering for bruk av skogfond til flaterydding
  • Kommunene kan søke om tilskudd til natur

 

Publisert 28.02.2024

Snarveg til:

 

Produksjonstilskudd - webinar mandag 4. mars kl. 11.30

Landbruksdirektoratet har det siste året jobbet med å oppdatere brukergrensesnittet i eStil PT. De ønsker nå å vise frem arbeidet, og inviterer til webinar mandag 4. mars kl. 11:30. Det vil også være en kort presentasjon av nytt saksbehandlerrundskriv på PT og ny brukerveiledning for eStil PT.

Agenda:

  • Presentasjon av oppdatert brukergrensesnitt i eStil PT med fokus på brukervennlighet, sikkerhet og universell utforming
  • Kort presentasjon av nytt saksbehandlerrundskriv for produksjonstilskudd og avløsertilskudd
  • Kort presentasjon av brukerveiledning for eStil PT
  • Spørsmål

Klikk her for å bli med i møtet.

 

Utlysning av tilskudd fra fylkesinntrukne rentemidler

Statsforvalteren i Trøndelag mottar i år i underkant av 20% av renteinntektene fra skogfondet. Resten fordeles på kommuner, landbruksdirektoratetet, Allskog og Glommen-Mjøsen. Vår andel av rentemidlene skal dekke revisjon og andre nødvendige utgifter, og resten kan vi forvalte. Størsteparten av de frie midlene setter vi av til tilskudd som eksterne kan søke på. På grunn av høye renteinntekter, har vi mer enn doblet tilskuddsramma fra 2023, og lyser i år ut 1.000.000 kr. Derav har vi øremerka 100.000 som organisasjoner kan søke på for å spre kunnskap og interesse for skogbruk. Kommuner kan også søke på disse midlene, men vi forventer en betydelig egenandel i prosjektene, samt at prosjektet har regional betydning. Utlysningen er sendt til fagråd skogbruk, samt organisasjoner som har søkt flere ganger tidligere. Del gjerne utlysningen med aktuelle søkere!

Les utlysningsteksten på våre nettsider.

Kontaktpersoner: Johanna Sætherø Steen

 

Statsforvalteren i Trøndelag har fått medhold i klage på dispensasjonsvedtak

Settestatsforvalter i Nordland har opphevet vedtak om dispensasjon for fradeling av boligtomt på en landbrukseiendom i Stjørdal kommune. Tomten lå forholdsvis nært tunet på gården og berørte en inneklemt parsell med fulldyrka jord som var tatt i bruk til plen. Klagen fra Statsforvalteren i Trøndelag er med det tatt til følge. I brevet utdypes for øvrig forskjellen på rettsanvendelsesskjønn og fritt skjønn i forbindelse med dispensasjonsbehandling etter plan- og bygningsloven.

Ta kontakt om du er interessert i å få vedtaket oversendt.

Kontaktperson: Margrethe Halsan

 

Årshjul 2024 for landbruksforvaltningen i Trøndelag er oppdatert og lagt ut

På Statsforvalterens nettsider er nå årshjul 2024 for landbruksforvaltningen i Trøndelag oppdatert og lagt ut. Det gis en oversikt over sentrale frister for kommunene og for Statsforvalteren.

Er det frister dere savner eller lurer på om er rett, så gi tilbakemelding om det.

Kontaktperson: Odd Lutnæs Sakshaug

 

Digital møteplass fredag 8.mars

Vi ønsker velkommen til digital møteplass fredag 8. Mars kl.9.00 til 10.00.

Denne gangen skal vi snakke om dyrevelferd, og vi har med oss følgende gjester:

Erica Hogstad Fjæran, etolog og prosjektleder i DyrePrat. Dyreprat er ett pågående dyrevelferdsprosjektet i regi av Trøndelag Bondelag, hun vil presentere prosjektet og snakke litt faglig om tema dyrevelferd.

Tilde Sæther, melkeprodusent og tillitsvalgt i Nortura. Tilde og hennes mann vant dyrevelferdsprisen utgitt av Tine i 2022. Hun vil fortelle litt om hvordan de arbeider med dyrevelferd i praksis hjemme på gården sin.

Det blir sendt ut teams-invitasjon i Outlook med mer informasjon.

Kontaktperson: Eivind Vågø

 

Presisering for bruk av skogfond til flaterydding

Landbruksdirektoratet har oppdatert siden Hva kan dekkes og ikke dekkes av skogfond.

Omtalen av flaterydding har nå denne ordlyden (nytt merket kursiv):

Midler fra fondet kan brukes til flaterydding som er nødvendig for å få opp tilfredsstillende foryngelse etter hogst. Ryddingen må være utført på en faglig forsvarlig måte, noe som blant annet innebærer å bevare livsløpstrær, kantsoner og sumpskog. I bartreforyngelse også slik at minst 10 prosent lauvinnblanding kan sikres i det nye bestandet.

Forhåndsrydding før hogst har som oftest sin hovedmotivasjon i å forenkle drift og senke driftspris. Det er en kostnad som ikke kan dekkes med skogfond. Dersom flaterydding er nødvendig for å sikre tilfredsstillende foryngelse etter hogst, og arbeidet utføres som en del av forhåndsryddingen før hogst, kan den delen av kostnaden som knytter seg til flaterydding dekkes med skogfond.

 

Informasjon fra andre:

Kommunene kan søke om tilskudd til natur

Regjeringen styrker kommunenes tilskuddsordning for natur med 50 millioner kroner under navnet «Natursats».

Kommuner har allerede kunnet søke om tilskudd til blant annet planvask og kommunedelplan for naturmangfold. Nå utvides ordningen.

I tillegg til Natursats har regjeringen også opprettet en tilskuddsordning på ti millioner kroner for naturrestaurering. Denne kan kommuner også søke om midler fra, i tillegg til organisasjoner og private.

Les mer på sidene til Klima og miljødepartementet.

 

 

 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.