Informasjonsbrev uke 9/2021

.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 03.03.2021

Nasjonal jordvernpris 2021 – Send inn kandidater fra Trøndelag til oss!

Statsforvalteren ønsker forslag på kandidater fra Trøndelag til nasjonal jordvernpris 2021. Nasjonal jordvernpris er et tiltak for å styrke jordvernet. Kandidater som foreslås til prisen må være en kommune eller fylkeskommune (eventuelt i samarbeid med andre) i Trøndelag og forslagene må sendes inn til oss innen 17. mars. Les mer i nyhetssaken på vår hjemmeside.

Kontaktperson: Anna Dybwad Alstad

 

Seier for jordvernet og beiteinteressene på Nerskogen!

Kommunal – og moderniseringsdepartementet (KMD) har fattet endelig avgjørelse i innsigelsessak hvor Statsforvalteren har lagt ned innsigelse til bygging av 29 hytter på innmarksbeite og dyrkbar jord på eiendommen Solbakken på Nerskogen i Rennebu kommune. Les mer i nyhetssaken på vår hjemmeside.

Kontaktperson: Aino Holst Oksdøl

 

Prosjekt Velg Melk -status 

Det er over ett år siden prosjektet Velg Melk kom i gang for fullt. Korona har selvfølgelig gitt noen utfordringer for gjennomføringen, men vi er svært tilfredse med oppslutningen. Ca 175 små og mellomstore melkeprodusenter har fått tilsagn om støtte til rådgiving. Totalt ca 240 produsenter har deltatt på møter enten fysisk eller digitalt. Det er fortsatt fire inspirasjons-/fagmøter vi ikke har fått gjennomført. 

Vi får mange positive tilbakemeldinger fra melkeprodusentene i målgruppen som er glad for å «bli sett». Det sier oss at det ikke nødvendigvis er så mye som skal til før det blir positivt oppfattet. Vi vet at noen landbrukskontor har ringt rundt til alle sine melkeprodusenter som har båsfjøs og oppfordret dem til å bruke muligheten gjennom prosjektet til å få støtte til rådgiving. Dette kan vi oppfordre alle til å gjøre. Bruk gjerne prosjektet som et verktøy for deres jobb. Flere har uttalt at dette var det lille “puffet” som fikk dem til å ta neste steg. 

Fagmøter og støtte til rådgiving er hovedtiltakene i prosjektet. Vi gjør oppmerksom på at støtten til rådgiving kan brukes til mye mer enn å vurdere utbygging av fjøs.  

Les mer på prosjektets nettside.  

Kontaktperson: Pål Martin Daling

 

Autorisasjonskurs plantevern og tilleggskurs for gnagermidler på landbrukseiendom

I mars blir det holdt en del kurs, autorisasjon plantevern. Det vil også bli holdt tilleggskurs for gnagermidler på landbrukseiendom. Kommunene må vurdere hvem som skal få utstedt autorisasjonsbevis. Hele saken les her.

KontaktpersonLisbeth Kirkbakk 

 

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket

I forbindelse med søknad om produksjons- og avløsertilskudd med søknadsfrist 15. mars 2021, er følgende rundskriv publisert på Landbruksdirektoratets nettside. 

Rundskriv 2021-5: Produksjonstilskudd og avløsertilskudd - kommentarer til regelverk 

Rundskriv 2021-6: Produksjonstilskudd og avløsertilskudd – forvaltningsansvar og saksbehandling 

Søkeveiledningen for produksjons- og avløsertilskudd er også oppdatert til det nye søknadsåret. 

Vi minner om at det ligger oversikt over endringer i rundskriv og søkeveiledning først i dokumentene.  Vi ønsker kommunene lykke til med saksbehandlingen og minner om at e-postadressen fmtlprod@statsforvalteren.no  skal brukes ved spørsmål om produksjonstilskudd og avløsertilskudd. 

Kontaktpersoner: Odd Lutnes Sakshaug, Anne Solstad, og Trude Larsen

 

Samling om nye erosjonsrisikokart

Teams 17. mars 2021 kl 0930-11.30

Det blir i år tatt i bruk nye erosjonsrisikokart for å berekna tilskot til ingen jordarbeiding om hausten. I tillegg er det laga eit «tilskuddskart» som tar inn mengde drog/dalsøkk i erosjonsklasse 1 og 2 og gir kvar av desse ein tilleggsklasse «med drog».

Les mer informasjon om samling erosjonskart her.

Det sendes ut invitasjon direkte på teams.

Kontaktperson: Anders Mona 

 

Forvaltningssamling utvalgte kulturlandskap Trøndelag

Vi ønskjer å få til ei lweb-samling med kommunane om UKL. Målet med samlinga er å få orientert kvarandre litt om status og kva som skjer i UKL.
Vi bed kvar kommune om kort å seia litt om kva som er viktigast å prioritera av satsingar i UKL-området i år.

Program for dagen her.

Link til påmelding sendes ut på teams.

Kontaktperson: Anders Mona, Eva Dybwad Alstad og Kari Kolle

 

Trøndelag fylkeskommune - handlingsplan for klimaomstilling 2021-2023


Fylkeskommunens handlingsplan for klimaomstilling 2021-2023 er nå politisk vedtatt og ligger i endelig versjon ute på fylkeskommunens hjemmeside. Her finner man også Trøndelags strategi for klimaomstilling («Sånn gjør vi det»).

Link til saken her.

 Kontaktperson Trøndelag fylkeskommune: Monica Ness         

Kontaktperson klimagruppa til Statsforvalteren: Tor Morten Solem 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.