Informasjonsbrev uke 48/2021
Innhold:
- Handlingsplan for landbruket i Trøndelag 2022-2025 er nå utarbeidet
- Landbrukskonferansen 2022 utsettes
- Skogfond – udekkede investeringer
- Feltapp for skogforvaltninga
- Granbarkbilleovervåkning 2021
- Endeleg godkjenning av produksjonstilskott 2021
- To nye avgjørelser etter jordloven fra Landbruksdirektoratet
- Fagråd jordbruk
- Kommunal forvaltning i Orkland og Fosen - Vil dere bidra i forskningsprosjekt?
- Mædisonekartlegging 2021-22
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Snarvei til ukas infosaker:
- Handlingsplan for landbruket i Trøndelag 2022-2025 er nå utarbeidet
- Landbrukskonferansen 2022 utsettes
- Skogfond – udekkede investeringer
- Feltapp for skogforvaltninga
- Granbarkbilleovervåkning 2021
- Endeleg godkjenning av produksjonstilskott 2021
- To nye avgjørelser etter jordloven fra Landbruksdirektoratet
- Fagråd jordbruk
- Kommunal forvaltning i Orkland og Fosen - Vil dere bidra i forskningsprosjekt?
- Mædisonekartlegging 2021-22
Handlingsplan for landbruket i Trøndelag 2022-2025 er nå utarbeidet
Handlingsplanen viser retning og prioriteringer for ønsket utvikling i landbruket for perioden 2022-2025 og erstatter Regionalt bygdeutviklingsprogram. Handlingsplanen gir føringer for Regionalt miljøprogram, Regionalt skog og klimaprogram og for arbeidet med næringsutvikling innenfor landbruket i Trøndelag.
Les om handlingsplanen på våre nettsider.
Kontaktperson: Tore Bjørkli, Magnhild Melandsø og Anstein Lyngstad
Landbrukskonferansen 2022 utsettes
Usikker koronasituasjon gjør at landbrukskonferansen, som var planlagt arrangert 1. - 2. februar, blir utsatt til 29. - 30. mars 2022.
Vi takker for gode forslag til tema og foredragsholdere, og det blir et spennende program. Vi ser frem til å møtes på Scandic Hell, Stjørdal til våren!
Kontaktperson: Magnhild Melandsø
Skogfond – udekkede investeringer
Omtalen av udekkede investeringer knyttet til skogfond er endret på Landbruksdirektoratets hjemmesider.
- Det er lagt til at kommunen etter søknad fra skogeier kan gi tilsagn om utvidelse av tidsfristen (forlenget løpetid) også på ‘andre større investeringer’ enn for de som uten videre gis det i ØKS (nyanlegg og ombygging av skogsveier, skogbruksplaner og bioenergitiltak).
- Det er tatt bort at kommunen for nyanlegg og ombygging av skogsveier kan gi ytterligere utvidelse (2 år) av tidsfristen, ut over de 4 åra som ellers kan gis for ‘større investeringer’. Landbruksdirektoratet mener det ikke finnes noen hjemmel i skogfondforskriftens § 12 til å gi noe mer enn det som er hovedregelen for ‘større investeringer’ og som automatisk gis for nyanlegg og ombygging av skogsveier i ØKS.
For ‘andre større investeringer’ er det statsforvalteren som gir tiltaket utvidet tidsfrist (forlenget løpetid) i ØKS. Dette på bakgrunn av søknad fra skogeier og positivt vedtak i kommunen.
Mer informasjons på Landbruksdirektoratets hjemmeside.
Kontaktpersoner: Elisabeth Heggelund og Johanna Sætherø Steen
Feltapp for skogforvaltninga
Landbruksdirektoratet jobber med å få på plass en feltløsning som har fått navnet SKART – Feltløsningen for offentlig skogforvaltning. SKART er satt sammen av ordene skog og kart. SKART skal etter planen være ferdig før sommeren 2022. Den første funksjonen som skal inn er resultatkartlegging, deretter skogfonds- og NMSK-kontroll. Appen skal fungere for Android og iOS, både online og offline. Brukere i ØKS med rollen SKOG_REGNSKAP vil få tilgang til SKART. Det vil bli gitt opplæring i bruk av appen når den er klar. Mens dere venter på SKART, kan dere bruke GIS-links enkle feltapplikasjon, hvor man kan se skogbruksplan, skogsveger og hovedplan veg.
Lenken krever innlogging. For å logge inn i appen, bruk samme innloggingsdata som i GIS-link Landbruk.
Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen
Granbarkbilleovervåkning 2021
NIBIO har publisert årets rapport om granbarkbillebestanden. Rapporten kan lastes ned fra NIBIOs nettsider. Kommunene som deltar i barkbilleovervåkingen må huske å melde inn behov om reservedeler til fellene. Dette skal meldes inn via portalen VIPSlogic. Det er et eget felt for dette I skjemaet hvor man fyller inn fangststørrelsene. Resultatene viser en liten økning i billebestanden i Trøndelag. Det ble fanget flest biller i Høylandet kommune. Les mer om resultatene på våre nettsider.
Tusen takk til alle kommunene som har fulgt opp barkbillefellene! Gi gjerne tilbakemelding til Statsforvalteren hvis dere opplevde at det var noe som ikke fungerte i år.
Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen
Endeleg godkjenning av produksjonstilskott 2021
18 kommunar har ikkje meldt inn kven som skal foreta endeleg godkjenning av produksjonstilskottet. Dette skal skje i tidsrommet 20.01. - 06.02.2022 så det er enno tid, men greitt å få det på plass.
I rundskriv 2021-6 står det under endringar gjeldande frå 07.05.2021:
“Det er innført funksjonalitet i fagsystemet for å sikre at den som fatter vedtak har budsjettdisponeringsmyndighet, og at vedtak fattes av en annen enn den som har behandlet søknaden. Omtalen i kapittel 7 Vedtak og utbetalinger er oppdatert med omtale av dette og hvilke krav som stilles til den som gjør den endelige godkjenningen av søknader. I tillegg er rundskrivet oppdatert i tråd med at man har endret begrepsbruk i fagsystemet, fra «attestering» til «endelig godkjenning».”
Vi ber om at de les kapittel 7 Vedtak og utbetalingar før de sender inn varsel om kven som har fått skriftleg delegert budsjettdisponeringsmyndigheit til å foreta endeleg vedtak. Kopi av denne dokumentasjonen må følge med når de varslar om kven som skal ha denne rolla.
Kontaktperson: Anne Solstad
To nye avgjørelser etter jordloven fra Landbruksdirektoratet
Den ene saken gjelder spørsmål om flere gårds- og bruksnumre i Ringsaker kommune utgjorde en driftsenhet etter jordloven § 12. Landbruksdirektoratet kom til at ressursgrunnlaget til de fire bruksnumrene var nokså marginalt, men at de allikevel utgjorde en driftsenhet. Merk særlig vurderingen av om § 12 i det hele tatt kommer til anvendelse.
Den andre saken er fra Sel kommune. Her hadde kommunen tillatt fradelt alt fulldyrket jord og innmarksbeite på til sammen 167 dekar fra en eiendom med et totalareal på 3606 dekar. Formålet med fradelingen var salg av tilleggsjord. Eieren blir da sittende igjen med bygninger og skog. Det var utviklet tilleggsnæring i gårdsbebyggelse, og jorda var planlagt solgt til den som hadde drevet den i 30 år.
Kommunen ga tillatelse, Statsforvalteren omgjorde fordi tillatelsen var i strid med hensynet til en tjenlig bruksstruktur og driftsmessig god løsning. Det ble konkludert med at en slik delvis bruksrasjonalisering kunne bidra til å dreie praksis etter § 12 i uheldig retning. Landbruksdirektoratet stadfestet avslagsvedtaket.
Ta kontakt med oss dersom dere ønsker å få vedtakene tilsendt.
Kontaktperson: Trine Gevingås
Møte i fagråd jordbruk
17. desember avholdes det møte i fagråd jordbruk. Mandatet til fagrådet er å diskutere miljøordningene i jordbruket, både strategier for kommende år, og status innafor de ulike ordningene. Fagrådet har også ansvar for kulturlandskapsprisen, lager kriteriene for denne, og velger prisvinner blant innspilte kandidater.
Fagråd jordbruk er opprettet av Statsforvalteren i Trøndelag. Fagrådet er sammensatt av Trøndelag Bondelag, Nord- og Sør- Trøndelag Bonde- og småbrukarlag, Nord- og Sør-Trøndelag Sau og geit, Slåttelauget, Norsk landbruksrådgivning Trøndelag, Fylkeskommunen i Trøndelag, Statsforvalteren i Trøndelag, NIBIO, representanter fra kommunene i Trøndelag. Fra kommunene møter nå Johan Forbord, Malvik og Torhild Libjå, Nærøysund.
Foreløpig saksliste til møtet 17. desember:
- Klima og miljøprogrammet – bruk av midler i 2021 og prioriteringer for 2022
- SMIL – fordeling/aktivitet i 2021 og prioriteringer for 2022
- Drenering – fordeling/aktivitet i 2021
- Tiltak i beiteområder - fordeling/aktivitet i 2021 og prioriteringer for 2022
- Regionalt miljøprogram 2021 og innspill til endringer for 2022
- Etablering av samarbeidsforum for kortnebbgås - orientering
- Status UKL 2021
- Kulturlandskapsprisen 2021
- Eventuelt
Vi tar gjerne imot innspill eller synspunkter til de ulike temaene som er satt på dagsorden. Dette kan for eksempel være områder dere mener er viktige å prioritere innenfor SMIL, de regionale klima- og miljømidlene eller forslag til forbedringer i de regionale miljøtilskuddene. Vi ønsker fortrinnsvis at innspill sendes oss innen 8. desember. Da vil vi kunne ta de inn i saksutredningen vår til møtet.
Kontaktperson: Marit Røstad
Kommunal forvaltning i Orkland og Fosen - Vil dere bidra i forskningsprosjekt?
Ruralis arrangerer erfarings og diskusjonsmøte om «Norsk utmark i endring - mellom tradisjonelt landbruk, moderne konsum og ‘grønn’ industrialisering». Her er lenke til invitasjonen.
Møtet er ledd i prosjektet GOVOUT (Norsk utmark i endring: Mellom tradisjonelt landbruk, moderne konsum og grønn industrialisering (GOVOUT) - Ruralis). Prosjektet er støttet gjennom Regionale tilretteleggingsmidler.
Et av studieområdene i dette prosjektet er Orkland-Fosen-regionen. I dette området vil en se særskilt på hytteutbygging, vindkraft, reindrift og annen beitebruk. Gjerdeproblematikk og rovdyr spiller inn her. Møtet er derfor svært aktuelt for alle som jobber med areal- og landbruksforvaltning i Orkland og på Fosen.
Tid: onsdag 8. desember kl 10-14. Sted: Møterom Storsylen i 3 etasje i Statens hus i Trondheim. Det er også mulig å delta digitalt.
Har du lyst til å delta på møtet, eller har innspill til prosjektet så send en e-post til Katarina Rønningen i Ruralis. Påmeldingsfrist 3. desember.
Kontaktperson i Ruralis: Katarina Rønningen
Mædisonekartlegging 2021-22
Mattilsynet har bedt oss informere om dette til kommunene, samt at informasjonen videresendes til saueholdere.
Kontaktperson i Mattilsynet Elisabeth Schei-Berg Elisabeth