Informasjonsbrev uke 16/2021

Innhold:

  • Ny nettside for markedshagesatsingen
  • Minner om webinar om sperregjerder mandag 26. april
  • Påmelding til webinar med NIBIO
  • Regionale miljøtilskudd til jordbruket i Trøndelag 2021
  • Landbruksplast og SMIL
  • Gårdskart aktuelt nr. 2 2021
  • Gikk du glipp av L.dir. sitt webinar om AGROS?

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 21.04.2021

Snarvei til ukas infosaker:

 

Ny nettside for markedshagesatsingen

Det er et nasjonalt mål å øke forbruk og dermed norsk produksjon av grønnsaker, frukt og bær i Norge. Som en del av dette arbeidet ble Statsforvalteren med i et mobiliseringsprosjekt sammen med fylkene Vestland og Oslo og Viken, som en del av et Europeisk prosjekt ledet av Stadsbruk i Malmø.

For å kunne dele erfaringer og kunnskap fra prosjektet, er det nå utarbeidet en egen nettside for dette prosjektet.

I Trøndelag ble inkubatorkurset “Markedshage Trøndelag - dyrk småskala grønnsaker for salg” igangsatt i november 2020 og vil gå ut 2021. Det var stor interesse for kurset, og kun 12 av 33 søkere fikk plass. Statsforvalteren ønsker å kunne sette i gang en tilsvarende gruppe fra høsten 2021 dersom det blir mulig å få det finansiert.

Kontaktperson: Kari Kolle 

 

Minner om webinar om sperregjerder mandag 26. april

Vi minner om tidligere annonsert webinar om tiltak i beiteområder - sperregjerder, mandag 26. april kl. 13-14. Informasjon om webinaret er lagt ut på våre hjemmesider.

Det blir satt av tid til å stille spørsmål og legge fram problemstillinger fra kommunal forvaltning. Har du spørsmål/problemstillinger som du ønsker at vi tar opp i møtet, så ber vi om å få disse tilsendt seinest torsdag 22. april.

Meld gjerne også fra på e-post til undertegnede hvis du ønsker å være med på webinaret, så har vi litt oversikt i forkant av møtet.

Klikk her for å bli med på møtet. 

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Påmelding til webinar med NIBIO

Det er nå klart for påmelding til webinar på teams om kunnskapsgrunnlag for jordvern. Webinaret er først og fremst beregnet for kommunalt ansatte innenfor landbruk og arealplanlegging, men andre som arbeider med temaet er også velkommen. Kommunene bes videreformidle invitasjonen til aktuelle konsulenter.

Program

Informasjon og påmeldingsskjema på vår hjemmeside.

Invitasjonen er også sendt til kommunalt postmottak.
Påmeldingsfrist: 12. mai

Kontaktperson: Laila Marie Sorte

 

Regionale miljøtilskudd til jordbruket i Trøndelag 2021

Det er noen endringer i de regionale miljøtilskuddene fra 2020 til 2021. Det innføres to nye ordninger, miljøtilskudd til soner for pollinerende insekter og miljøtilskudd for klimarådgiving. Ordninga for klimarådgiving er ikke klar enda, siden den skal avklares i årets jordbruksavtale. I 2021 innføres nye erosjonsrisikokart, noe som gjør at ordninga med ingen jordarbeiding om høsten blir endra en del. De øvrige ordningene er ikke endra fra 2020 og foreløpige satser er som i 2020, med unntak av for grasdekt kantsone i åker, der tilskuddet er redusert fra 35 kr til 25 kr per meter.

Mer informasjon og veileder på vår hjemmeside.

Kontaktperson: Anders Mona

 

Landbruksplast og SMIL

Statsforvalteren har fått noen henvendelser om det er mulig å gi støtte til kjøp av utstyr for pressing av brukt landbruksplast. En slik presse koster om lag 35 000 kr. Vi er gjort kjent med at det er kommuner i andre fylker som har gitt støtte til innkjøp av slikt utstyr.

Ifølge SMIL-forskriften § 5 kan det innvilges tilskudd til «gjennomføring av tiltak som bidrar til å hindre eller redusere forurensning eller risikoen for forurensning fra jordbruket». Selv om denne typen presse vil bidra til redusert forurensning, er det en ren investering som etter vår vurdering faller utenfor SMIL-ordningen. I denne sammenhengen legger vi også vekt på at landbruksplast er å anse som næringsavfall fra landbruket og at «Den som produserer næringsavfall, skal sørge for at avfallet blir brakt til lovlig avfallsanlegg eller gjennomgår gjenvinning», jf. forurensningsloven § 32.

Kontaktperson: Marit Røstad

 

Gårdskart aktuelt nr. 2 2021

I denne utgaven finner du informasjon om:

  • NY versjon av Gårdskart! - Les nyheten og prøv ny funksjonalitet.
  • Oppdatert arealressursstatistikk og arealbarometer
  • Opplegg for koronatilpassede AR5 feltkurs i 2021

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Gikk du glipp av L.dir. sitt webinar om AGROS?

Landbruksdirektoratet arrangerte webinar om Agros i forrige uke. Her var det aktuell informasjon for saksbehandlere på alle ordninger under Agros.

Ved å klikke på denne lenken får du tilgang til opptak fra webinaret:
Klikk her for å bli med i møtet. (NB: selve foredraget starter etter ca. 3 min)

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.