Informasjonsbrev uke 12/2025

Innhold:

  • Invitasjon til webinar om ugras
  • Minner om frist for oppdatering av beitelagskartet i Kilden - 20. mars
  • Til de kommunene der det blir dyrket asparges – produksjonstilskott 2024
  • Fôrskandale - D-vitamin – produksjonstilskot og avløysartilskot 2025
  • SMIL-midlar til plastpresse?
Publisert 18.03.2025

 

Invitasjon til webinar om ugras

Webinar med tema ugras arrangeres 2. april kl.19.00 til 21.00. Her kan du lære mer om biologi og bekjempelsesstrategier for de vanligste ugrasartene i grønnsaks åkeren. Målgruppe er dyrkere, eller de som planlegger å dyrke småskala grønt for salg. Se her for invitasjon og program.

Påmeldingsfrist er 30. mars. Se her for mer informasjon om påmelding  Det vil bli sendt lenke til webinaret på e-post etter påmeldingsfristens utløp.

Arrangør er Norsk landbruksrådgiving, Voll gård, Bybonden i Trondheim og Trøndelag, samt Statsforvalteren i Trøndelag.

Ber om at dere videreformidler invitasjonen til aktuelle deltakere i din kommune.

Kontaktpersoner: Gunhild Halvorsen og Liv Gystad

 

Minner om frist for oppdatering av beitelagskartet i Kilden - 20. Mars

Vi minner om fristen for oppdatering av beitelagskart i kilden er satt til 20. Mars.

Se mer informasjon om dette i Informasjonsbrev uke 5/2025.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Til de kommunene der det blir dyrket asparges – produksjonstilskott 2024

Vi viser til endringer i jordbruksoppgjøret 2024 hvor det blant annet ble gjort endringer i arealtilskudd til aspargesbønner. Frem til 2024 har aspargesbønner tilhørt vekstgruppen «korn og annet frø til modning» i kode 245. I jordbruksoppgjøret 2024 ble det bestemt at aspargesbønner, fra og med 2024, skal tilhøre vekstgruppen grønnsak, og føres i koden «grønnsaksareal» i kode 264. Søkere som har disponert arealer med aspargesbønner, og drevet arealene aktivt i vekstsesongen, skal fra og med søknadsåret 2024 føre dette som grønnsaksareal i kode 264 i produksjonstilskuddssøknaden.

Endringen er omtalt i søkerveiledningen for 2024, del 2. Vi ser imidlertid, at det har vært utfordrende å kommunisere endringen godt nok til søkere. Videre er det ytterst sjeldent at en vekst bytter vekstgruppe. Ut ifra dette mener vi at det er forståelig om søkere ikke har fått med seg endringen, og ført aspargesbønner i feil kode.

Landbruksdirektoratet åpner derfor opp for at saksbehandlere i sin saksbehandling kan endre koden for søkere som har ført aspargesbønner i feil kode (245) i søknaden for 2024. Etter vårt inntrykk vil det være tale om relativt få foretak. Vi understreker også at endringen kun kan benyttes for søknadsåret 2024, og bare til den omtalte endringen, altså fra kode 245 til kode 264.

For alle andre tilfeller der søker ønsker endringer i søknaden, må det søkes om dispensasjon fra søknadsfristen, jf. PT-forskriften § 9 annet ledd.

Kontaktperson: Anne Solstad 

 

Fôrskandale - D-vitamin – produksjonstilskot og avløysartilskot 2025

Landbruksdirektoratet viser til gjeldande Jordbruksavtale som er avgjerande. Avtalepartane har ikkje bestemt noko unntak for denne situasjonen.

Når det gjeld verpehøns, fremgår det av jordbruksavtalen kva som gjeld ved opphald mellom to innsett, ref. fotnote 7 til tabell 7.1 i kap. 7.2.1;

«For foretak som på telledato har opphold mellom to innsett av høner og som med kontrakt kan dokumentere kjøp av nye høner, beregnes tilskuddet ut fra antall høner oppgitt ved forrige telledato. Oppholdsperioden mellom innsettene kan ikke være lenger enn 12 uker, regnet fra slakting av forrige besetning til nytt kull er 20 uker gamle. Foretak som slakter ut dyrene før ordinær slakteuke for innsettet, kan gis tilskudd for en lengre oppholdsperiode enn 12 uker dersom tiltaket gjennomføres etter vedtak i Omsetningsrådet».

Tilskotet for slaktegris og slaktekylling blir automatisk avgrensa ut frå tal slakt rapportert inn frå slakteria.

For avlsgris er det tal dyr på telledato som er avgjerande.

Vi arbeider vidare med dette, men enn så lenge er det som skissert over.

Kontaktperson: Anne Solstad

 

SMIL-midlar til plastpresse?

Vi har fått spørsmål om det kan gis SMIL-tilskot til plastpresse for rundballplast. I utgangspunktet skal det ikkje gis tilskot til innkjøp av omsetteleg utstyr. Landbruksdirektoratet har likevel uttalt at det kan gis tilskot til plastpresse der det går til fellestiltak. Ein kan altså ikkje gje tilskot til plastpresser til enkeltbrukarar.

Kontaktperson: Linda Nyvoll Antonsen 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.