Informasjonsbrev uke 10/2025

Innhold:

  • Kommunene kan nå søke tilskudd til å utarbeide kommunale jordvernstrategier
  • Deling av driftsenhet – Landbruksdirektoratet stadfestet Statsforvalterens avslag
  • Omgjøringsbegjæring tatt til følge - nydyrking 
  • Ny medarbeider på landbruksavdelingen, jordbruk og mat
  • Gjødselbrukforskrifta - presentasjon fra informasjonswebinaret
  • Hva er forskjell på ungskogpleie og forhåndsrydding?

Info fra andre:

  • Økomat hos Nofima – Fagkurs og informasjon
Publisert 04.03.2025

Snarveg til: 

Info fra andre:

 

Kommunene kan nå søke tilskudd til å utarbeide kommunale jordvernstrategier

Landbruksdirektoratet har lyst ut midler for utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier. Målgruppa for tilskuddsordningen er kommunene.

Mer informasjon om dette på vår hjemmeside.

Kontaktperson: Laila Marie Sorte


Deling av driftsenhet – Landbruksdirektoratet stadfestet Statsforvalterens avslag

Gjennom de siste 20 årene har det forekommet en betydelig bruksrasjonalisering, også i form av at hele gårdsbruk med stadig større arealressursgrunnlag har blitt kjøpt som tilleggsjord.

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag erfarer nå imidlertid en økning i antall henvendelser og saker knyttet til deling av driftsenheter. Typisk slik at nåværende driver har kjøpt til kanskje både en og to gårder som tilleggsareal. Men så synes påtroppende generasjon dette blir for omfattende i forbindelse med generasjonsskiftet – både i forhold til økonomi og arbeidsmengde. Stadig flere ønsker derfor å nå dele opp igjen disse samlede driftsenhetene, gjerne slik at barna kan erverve et gårdsbruk hver, og gjerne også slik at avtroppende generasjon også blir sittende igjen med et bruk.

En slik deling er ikke nødvendigvis kurant etter jordloven og formålet med denne. Det må gjøres en konkret helhetsvurdering av momentene i jordloven § 12 tredje ledd jf. jordloven § 1.

En kommune i Innlandet fylke hadde innvilget delingssøknad etter jordloven § 12 fjerde ledd, slik at to gårder som utgjorde en driftsenhet ble tillatt delt. Statsforvalteren i Innlandet omgjorde kommunens vedtak etter forvaltningsloven § 35 første ledd bokstav c. Statsforvalterens omgjøringsvedtak ble påklaget til Landbruksdirektoratet, og direktoratet stadfestet Statsforvalterens omgjøringsvedtak. Klagen ble med andre ord ikke tatt til følge og deling ble avslått.

Avgjørelsen inneholder betraktninger rundt vurderingen etter jordloven § 12 tredje ledd, og den sier også noe om virkeområdet for jordloven § 12 fjerde ledd.

Ta kontakt med undertegnede dersom dere ønsker å få vedtaket tilsendt.

Kontaktperson: Linda S. Lilleenget 

 

Omgjøringsbegjæring tatt til følge - nydyrking 

Landbruksdirektoratet omgjorde nylig Statsforvalteren i Trøndelag sitt vedtak i klagesak etter nydyrkingsforskriften. Vedtaket inneholder vurderinger av hvem som kan søke om nydyrking.  

Landbruksdirektoratet kom til at det i utgangspunktet er grunneier, forstått som den reelle eller faktiske eier av eiendommen, som er søknadsberettiget etter nydyrkingsforskriften. Der søker ikke er eier, må søker innhente grunneiers fullmakt til å søke om nydyrking. Der kommunen er kjent med at eier av arealet er en annen enn søker, og dette ikke fremgår av søknaden, kan kommunen enten avvise søknaden eller stille den i bero inntil søker har innhentet grunneiers fullmakt. Hvis kommunen ikke er kjent med at eier er en annen enn søker, og dette heller ikke fremgår av søknaden, er det tilstrekkelig at kommunen undersøker om søker har grunnbokshjemmelen til eiendommen. 

Landbruksdirektoratet kom til at vedtaket var ugyldig, og etter en konkret vurdering fant direktoratet at det var riktig å omgjøre vedtaket. 

Ta kontakt med undertegnede dersom dere ønsker å få vedtaket tilsendt. 

Kontaktperson: Linda S. Lilleenget      

 

Ny medarbeider på landbruksavdelingen, jordbruk og mat

Jannicke Larsen startet hos oss denne uken. Hun skal i hovedsak jobbe med utvalgte kulturlandskap, klima- og miljøprogrammet, nydyrking og være en del av kommunegruppa.

Jannicke kommer fra lang fartstid i kommunal landbruksforvaltning, hvor hun har jobbet for Frosta, Meråker og Stjørdal kommuner.

Kontaktperson: Jannicke Larsen 

 

Gjødselbrukforskrifta - presentasjon fra informasjonswebinaret  

18. februar arrangerte landbruksavdelingen et informasjonswebinar om ny gjødselbrukforskrift for kommuner og andre interessert. Du finner presentasjon og opptak fra webinaret på denne siden. 

Kontaktpersoner: Anders Mona og Marit Røstad 

 

Hva er forskjell på ungskogpleie og forhåndsrydding?

Vi har nå sendt ut et notat som beskriver hva vi kan regne som ungskogpleie i tilskudds- og skogfondssammenheng. Hva kjennetegner h.h.v. ungskogpleie og forhåndsrydding før 1. gangs tynning. I dette notatet vi forsøker vi å klargjøre skillene mellom ungskogpleie og forhåndsrydding tynning.

Med begrensa tilskuddsrammer er det nødvendig å prioritere ungskogpleie foran andre gode formål. Forhåndsrydding før 1. gangs tynning er et formål vi mener ikke det bør brukes tilskudd på.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv 

 

Info fra andre:

Økomat hos Nofima – Fagkurs og informasjon

ØkoMat tilbyr fagkurs, støtte til fagkompetanse gjennom produkt- eller prosessutvikling og besøksordning i egen bedrift. Se mer informasjon om ØkoMat vedlagt. 


Mer informasjon om ØkoMat ligger også på Nofimas nettside og på facebook-siden Økomat hos Nofima.

Oversikt over fagkurs som arrangeres våren 2025:

Vi ber om at dere deler informasjon om fagkurs og ØkoMat videre med aktuelle bedrifter og produsenter i din kommune. Dette er en god ordning for de som produserer økologisk, både små og store produsenter. 

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.