Tildeling av tilskudd fra fylkesinntrukne rentemidler 2024

Ungskogpleie. Foto: Gro Meling Karikoski

I budsjettet for 2024, har Statsforvalteren satt av kr. 1.000.000 av de fylkesinntrukne rentemidlene til tilskudd som eksterne kan søke på. Nå er disse midlene fordelt på gode formål, og går blant annet til arbeid med rekruttering til skognæringa, planteforedling og analyse av tømmerressursen i Trøndelag.

Publisert 17.06.2024

Hva er skogfond og rentemidler?


Skogfondet består av penger som skogeierne plikter å sette av ved alt salg av tømmer og biobrensel. Formålet med ordningen er å sikre at skogeier har midler til å finansiere investeringer i egen skog. Alle skogeiere som eier mer enn 10 dekar produktiv skog skal ha sin egen skogfondskonto. Pengene på skogfondskontoen følger skogeiendommen og tilhører skogeier. Skogfond gir skattefordel til skogeieren. Skogeieren skatter av inntektene fra tømmersalget, men ikke av andelen som settes inn på skogfondskontoen. Når skogeier tar pengene ut av fondet inntektsføres og skattelegges kun 15% av beløpet. Resten er skattefritt. Denne skattefordelen kan ses på som et indirekte tilskudd, og kan tilsvare ca. 40-50 prosent av kostnadene ved investeringen i skogen. Skogeier har imidlertid ikke krav på renter av skogfondet, men rentene brukes til formål som skal komme skogbrukets fellesskap til gode. Bruken av rentemidlene fordeles mellom kommune-, fylkes- og nasjonalt nivå.

Bruken av de fylkesinntrukne rentemidlene i Trøndelag skjer etter et budsjett godkjent av Landbruksdirektoratet. Rentemidlene brukes til administrasjon av skogfondsordningen, til informasjons- og veiledningstiltak og som tilskudd til prosjekter etter søknad.


Hvem fikk støtte i 2024?


I 2024 fikk vi inn søknader på til sammen nesten 1,2 millioner kr, og hele tilskuddsrammen på 1 million ble delt ut til søkerne. I år gikk mye av midlene til prosjekter med mål om å øke rekrutteringen til skognæringa. Den største enkelttildelingen gikk til Velg skog nasjonalt. De har søkt om støtte til et prosjekt med hovedformål å øke rekrutteringen til det nye bachelorstudiet i skogfag ved Nord universitet i Steinkjer. Velg skog Nordafjells fikk også penger til et prosjekt med samme formål, men med en annen, mer lokal utforming. Skogkurs fikk også midler til et prosjekt for å styrke nettverk og kompetanse for lærere på VGS skogbruk. Skogselskapet fikk penger til informasjonstiltak rettet mot blant annet skoleelever, studenter og barnefamilier, som skal bidra til å øke kunnskapen og interessen for skogbruk.

Andre prosjekter som fikk støtte, er JOBU, som skal gi sommerjobb til opp til 28 ungdommer i sju kommuner. Ungdommene skal utføre ungskogpleie på oppdrag fra skogeiere, og målet er å øke rekruttering til skogutdanning og skognæringa på sikt. Allskog fikk innvilget støtte til et prosjekt som handler om mer rasjonell tømmertransport. Skogfrøverket fikk støtte til å kartlegge og samle inn frø fra furuskogen på Ørin i Verdal, som har særlig gode egenskaper og derfor kan være et viktig bidrag til foredling av furu i framtida. Prosjektet Tilgjengelige virkesressurser fikk støtte til å gjøre analyser av hvor virkesressursene i Trøndelag står, og hvor tilgjengelige de er. I dette prosjektet er Statsforvaltere og fylkeskommunene i Innlandet og Trøndelag med på eiersida, og det er NIBIO som skal gjøre analysene. Målet er mer rasjonell planlegging og et bedre kunnskapsgrunnlag for å sikre en bærekraftig forvaltning av skogressursene.

 

Oversikt over prosjekter som får tilskudd fra fylkesinntrukne rentemidler i 2024:

Prosjekt Søker Beløp (kr)
TVIRK NIBIO 100.000
Furuforedling Skogfrøverket 42.500
JOBU Skogselskapet i Trøndelag 150.000
Separatlaster Allskog 100.000
Nettverk for skogbrukslærere Skogkurs 50.000
Informasjonstiltak Skogselskapet i Trøndelag 120.000
Rekruttering Velg skog nasjonalt 287.500
Rekruttering Velg skog nordafjells 150.000

 


Hva skal til for å få tilskudd fra fylkesinntrukne rentemidler?


Når Statsforvalteren skal tildele tilskudd, forholder vi oss til forskrift om skogfond o.a., hvor det står hva rentemidlene kan brukes til. Vi har også fastsatt tre innsatsområder som vi ønsker å styre bruken av rentemidler mot.

  • Framtidig virkesproduksjon, karbonopptak, og -lagring
  • Tilgang på hogstmoden skog på kort sikt
  • Ivaretakelse av miljøhensyn

Prosjektet må ha regional betydning, og komme skogbruket til gode. Vi gir ikke driftstøtte til organisasjoner, men støtte til konkrete prosjekt. Vi finansierer ikke hele prosjektet, og krever en viss egenandel i form av penger eller arbeidstimer. Søknaden må inneholde en beskrivelse av prosjektet, finansieringsplan, framdriftsplan, plan for rapportering og et søknadsbeløp. Tilskudd blir utbetalt etter at tiltaket er gjennomført, og for å få utbetalt tilskudd, kreves det at det sendes inn en utbetalingsanmodning, med en rapport over hva som er gjort og et godkjent regnskap. For mindre prosjekter med mer lokal betydning, kan man søke kommunen om støtte fra kommunale rentemidler.

Neste mulighet for å søke om støtte fra fylkesinntrukne rentemidler er etter neste utlysning i februar-mars 2025.

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.