Ny forskrift om smitteforebyggende tiltak mot MRSA
Den 1.4.2018 ble en ny forskriftorskrift om smitteforebyggende tiltak mot visse antibiotikaresistente bakterier hos svingjort gjeldende. Forskriften gjelder for Meticillinresistente bakterier (MRSA). Forskriftens formål er å forebygge spredning av MRSA fra folk til svin av hensyn til folkehelsa.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Hvem er i risiko for å få MRSA
Helse- og omsorgsdepartementet har laget eget rundskriv 19.03.2018; se rundskriv I-2/2018 som ligger lenket opp under dokumenter til høyre på siden. I dette rundskrivet poengteres at oppfølging av personer som arbeider i svinebesetninger er viktig for bekjempelse av MRSA. Dersom en person i løpet av de siste 12 månedene har hatt kontakt med et dyr som var positiv for antibiotikaresistente bakterier eller senere har fått kunnskap om at dyret var positiv under kontakten, eller besøkt eller arbeidet i husdyrbesetning i utlandet eller, vært innlagt på helseinstitusjon fått tannbehandling eller gjennomgått omfattende helseundersøkelse , i utlandet, eller arbeidet som helsearbeider i utlandet, eller oppholdt seg i barnehjem eller flyktningeleir i utlandet, eller oppholdet seg mer enn seks uker sammenhengende i utlandet, eller testet positivt for antibiotikaresistente bakterier, så betraktes disse personene som mulig smittet av MRSA.
Gratis testing og behandling
En person som mulig er smittet av MRSA har rett på legeundersøkelse og diagnostisk undersøkelse. MRSA er definert som en allmenfarlig smittsom sykdom etter smittevernloven. Undersøkelse og behandling er gratis, vil være dekket av folketrygden, selv om vedkommende ikke er medlem av folketrygden.
Landbruk og helse må jobbe sammen
Fylkesmannen vil poengtere at Nasjonal strategi mot antibiotikaresistens 2015-2020 er et av målene at MRSA ikke skal etableres i norsk svinehold. Det krever at alle aktører, både den kommunale helsetjenesten og de som arbeider i svinebesetninger bidrar aktivt i dette arbeidet.