God årsvekst i hele fylket
Det ligger an til svært gode avlinger av både gras og korn i hele Trøndelag. Det viser en oversikt Fylkesmannen i Trøndelag har fått utarbeidet etter første slåtten. Men slått er ikke bare rundballer og silo.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
På Byneset mellom frodige kornåkre og grønne enger driver Sissel Langørgen melkebruk. Godt med regn gjør at de er på etterskudd med årets slåttonn, men høyet med kløver og blomstrende timotei vokser godt og det skal bli mat til hobbyhester i regionen. Sissel driver allsidig og selv kunsten med hesjing holdes i hevd med tre generasjoner i arbeid.
- Dette foret kunne jeg solgt flere ganger, for det er stor etterspørsel etter for som har mindre sukkerinnhold. Og det får vi til når vi hesjer, forteller hun.
Gårdens egne kyr får mer konsentrert fôr for at det skal bli en god melkeproduksjon.
Regn og lave temperaturer
Selv om det har vært mye regn og lave temperaturer har både gras og korn hatt gode forhold. Lave temperaturer gir saktere utvikling og flere strå per plante. Det er godt både for korn og gras og gir bedre avlinger. Med tanke på klima og trøndersomrer er gode avlinger mye basert på en porsjon flaks? Spørsmålet går til Ivar Stokkan, fylkesagronom hos Fylkesmannen i Trøndelag.
-Det sikreste er å ha agronomien på plass, være forberedt og få gjort mest mulig til rett tid. Dessuten er et godt råd å komme i gang så tidlig som mulig på våren, sier fylkesagronomen.
Både for grønnsaker og poteten ser avlingene gode ut og innhøstingen er i gang. Og for jordbær og bringebær har det vært en god overvintring for plantene, sjølv om det er oppdaget noe frostskader på jordbærblomster som dyrkes i tunell i år.
Året det var så tørt
Sommeren 2018 var spesielt utfordrende, på grunn av at det kom betydelig mindre nedbør enn normalt. Nedbøren som kom var også lokal og det ga store lokale variasjoner i vekst og avling innen fylket. Til tross for dette ble avlingene jevnt over bedre enn fryktet på grunn av regn i august.
- Vi ser at store variasjoner i værforholdene raskt får konsekvenser for planteproduksjonen til mat for både konsum og til husdyra. Da er det gledelig at 2019 ser ut til å rette opp mye av dette bildet, sier fylkesagronom Ivar Stokkan.