Ei verktøykasse for skogeierveiledning og kompetanseutvikling i skogbruket
Gjennom tre prosjektperioder har Lensa- nettverkene utvikla verktøykassa for skogeierveiledning og kompetanseutvikling i skogbruket. Skogpådriverne har vært universalverktøyet i dette arbeidet
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
I 2018 ble det treårige Lensa- prosjektet -« Økt verdiskaping gjennom utvikling av skogeierveiledning» avslutta. Samtidig kan vi se tilbake på en vellykka Lensa satsing gjennom tre prosjektperioder som har bidratt til å utvikle verktøykassa for et aktivt skogbruk.
Fem skognettverk og 29 kommuner har deltatt i dette samarbeidet som starta opp med første prosjektperiode i 2009. Samtlige kommuner i tidligere Sør-Trøndelag, to kommuner i tidligere Nord-Trøndelag og fire kommuner i Møre- og Romsdal. Nettverkene har hatt tilgang på skogpådrivere.
Fylkestinget i tidligere Sør-Trøndelag ba i 2008 om et eget prosjekt for oppfølging av «Melding om Kystskogbruket». Utgangspunktet var at industrien i Trøndelag trengte mer lokalt virke. Samtidig konkluderte Bygdeforsknings skogeierundersøkelse i Trøndelag med at avstanden mellom det skogeierne trenger og det som tilbys av kontakt og veiledning øker. Det var også behov for aktive grep med utgangspunkt i den kraftige nedbyggingen av offentlig veiledningsapparat.
Ved bruk av pådriverordninga har samarbeidet mellom kommunene, Skogkurs og aktive skogeierlag gitt svært gode resultater
- Det er gjennomført 429 kurs gjennom Aktivt skogbruk (varighet: 4- 53 timer). 2180 skogeiere har deltatt på disse kursene.
- Det er utvikla et skogmentorkurs i samarbeid (se nettside Skogkurs). 64 skogmentorer er kursa i Lensa sitt dekningsområde. Målgruppen er nye skogeiere og inaktive skogeiere.
- Det er utvikla kursopplegg for nye skogeiere som først ble gjennomført i Melhus kommune i 2018 med 34 deltakere.
- Det utarbeida kursopplegg (se nettside Skogkurs) og gjennomført kurs for entreprenører i markberedning. Regionen har fått tilgang til Aktivt skogbruk instruktør med tilleggsutdanning innen markberedning.
- Det er gjennomført utvida tilstandsregistrering i 700 plantefelt i 18 kommuner. Et grunnlag for aktiv oppfølging i forhold til skogeierne.
- Skogbruksplanlegging omfatter 2.3 millioner dekar produktivt skogareal. Innsatsen til nettverkene og skogpådriverne har vært avgjørende for dette resultatet. Skogbruksplanene blir i fortsettelsen aktivt fulgt opp i kommunene gjennom hele skogbruksplanperioden. Planene blir brukt som et verktøy for analyser for effektiv bruk av tilskuddsmidler i de enkelte nettverk.
- Interesse og aktivitet i forhold til skogsvegbygging har økt betydelig. Det er utarbeida veiledningsmateriell og opplegg for å øke interessen ytterligere.
- Det er gjennomført et stort antall skogdager og skogkvelder i samarbeid mellom aktørene.
- Siden høsten 2011 har 142 elever gjennomføre kurs for 10 klasse ved Støren ungdomsskole gjennom Aktivt skogbruk. Tilsvarende opplegg gjennomføres nå i Halsa, Tydal, Selbu, Meråker og Stjørdal kommuner.
- I alt 70 ulike personer har tatt sin turn i styringsgruppene i de fem nettverkene fra 2009-18.
Har dette ført til mere tømmer til industrien ?
- Avvirkningen er fordoblet gjennom de tre prosjektperiodene i Lensa sitt dekningsområde
Et framtidsretta opplegg tilpassa et Trøndelag i endring
Lensa har gjennom pådriverordninga gjort det mulig for kommunene og den kommunale skogforvaltninga å gjennomføre viktige utviklingstiltak for skogbruket lokalt , noe som gir gode resultat mht. skoglig aktivitet. Tiltakene er svært konkrete og er formålseffektive i forhold til å utvikle samarbeidet over kommunegrensene innenfor fem nettverk og 29 kommuner.
Prosjektet har gjennom samhandling med Innherred skognettverk og Namdal skognettverk i tidligere Nord-Trøndelag lagt grunnlag for en videreføring gjennom en ny satsing- «Aktivitetsfremmende skogpådriving og vegplanlegging i en grønn framtid» fra 2019. Gjennom denne satsingen tar vi et felles grep for tilrettelegging av skogproduksjonen som grunnlag for verdiskaping og klimabidrag i ett samla trøndelagsfylke, og hvor kommunene i Trøndelag er en viktig driver.
En viktig del av dette arbeidet var innsalg overfor kommunene for kommunal forankring og medfinansiering i videre satsing. Det er gjennomført innlegg på regionrådsmøter i 2018 i Midt-Trøndelag regionråd,
Fosen regionråd, regionrådet for Orkdalsregionen ,regionrådet for Trøndelag Sør og Namdal regionråd. Det er gjennomført oppfølgingsmøter med regionrådslederne.
Utvikling av kommunesamarbeidet gjennom pådriverarbeidet har lagt et godt grunnlag for effektiv bruk av tilskuddsmidler til skogbruket i Trøndelag, tilpassa regionenes ulike utfordringer og muligheter. Fra 2020 er NMSK midler både til skogkultur og vegbygging delegert kommunene fra Fylkesmannen.