Michelin-stjerner til Trøndelag
Da Michelin guide Nordic 2019 delte ut stjerner til restaurantene Credo og Fagn i Trondheim stod jubelen i taket i hele landsdelen. På laget har restaurantene produsenter fra hele Trøndelag og ei superku fra Fannrem.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Kua Drople på Fannremgården er en av stjernene som nå er med og løfter fram trøndersk tradisjonsmat og landbruksnæringen i fylket. Sammen med fem andre kyr utgjør de stjernelaget til Jon Fredrik Skauge på Fannremsgården.
– Michelin-stjernene og pris for bærekraftige restauranter, Michelin Nordic Guide Sustainability Award, som Heidi Bjerkan ved Credo fikk, er helt klart en døråpner for meg og den videre driften av Fannremsgården. Og formidlingsaspektet rundt driften er like viktig som selve produksjonen, sier Jon Fredrik Skauge. Han er utdannet historiker og er levende opptatt av trøndersk tradisjonsmat, håndverket og gamle husdyr-raser.
Strategisk jobb
I flere tiår har landbruksnæring, forvaltningen og produsenter jobbet langsiktig for å skape nye produkter, løfte tradisjonsmat, finne nye markeder og koble turisme og lokalmat. Som første region i Norden fikk Trøndelag eget matmanifest i 2011. Dette har siden blitt signert av 93 aktører. Matmanifestet skal øke bevisstheten om matproduksjonen i fylket, og fremme stolthet og matglede
Fylkesmannen i Trøndelag sin rolle har vært å være pådriver, tilrettelegge for ny næringsutvikling og bidratt til nettverksbygging i næringa.
- Bakgrunnen for suksessen med tradisjonsmat er strategisk arbeid over år og kompetanseheving og nettverksbygging mellom store og små aktører. Etablering av O! Trøndersk mat og drikke, Trøndersk matfestival og Bondens marked er eksempler på den strategiske jobben næring, forvaltning og organisasjoner har gjort sammen, forteller landbruksdirektør Tore Bjørkli hos Fylkesmannen i Trøndelag.
Starten på eventyret
Jon Fredrik Skauge flyttet tilbake til heimgården i 2008, men det var ikke før i 2013 han startet melkeproduksjon med rasen Sidet Trønderfe. Han har fått god hjelp fra sitt lokale landbrukskontor og næringshagen. Dessuten har Skauge også fått anerkjennelse i lokalmiljøet for arbeidet sitt.
– Med min bakgrunn og forretningside så var ikke jeg den typiske bonden. Men styrken er jo at både gården og jeg med min bakgrunn er ressurser som brukes i arbeidet med å utvikle Fannremsgården videre, sier Skauge. Han er også blitt valgt til leder for bondelaget i Orkdal.
Sterk og mangfoldig matregion
Trøndelag er et fylke med både volumlandbruk og småskalaprodusenter. De 6 største oppdrettskommuner finner du her og 23 prosent av all landbruksproduksjon skjer i Trøndelag. Fylket har 200 mindre matprodusenter som omsetter for over 800 millioner kroner. Samtidig er det sterke merkevarer som kommer fra regionen der lokalutviklet ost, fisk og sjømat og grønnsaker produseres. De trønderske råvarene har vært viktige for at to Michelin-stjerner landet i Trøndelag. Det snakkes om at det er fortjent, men også om at dette gir uante muligheter for Trøndelag som matdestinasjon og tilreisende matturister.
– Vi ser at lokalmatsatsinga har gitt økt verdiskaping i landbruket og hevet statusen til den trønderske bonden, sier Tore Bjørkli. Han roser også det trønderske kokkemiljøet for at de har satset på trønderske lokalmat-produkter.
- Men uten et unikt samarbeid mellom store og små bruk, samtidig med at vi har en sterk landbruksnæring i hele Trøndelag hadde vi ikke fått til dette løftet, sier landbruksdirektøren.
To restauranter i Michelin-divisjonen gir ekstra fart og et viktig løft for matrevolusjonen som har pågått i Trondheim og Trøndelag de siste årene.