Mat på Mære 2019
Hva betyr råvarene for den unike smaken og kvaliteten på lokalmaten? Terroir er hovedtema når fagdagene for lokalmat - Mat på Mære- går av stabelen 11.-14.februar 2019.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Arrangementet inngår som en viktig del av kompetansesatsingen for utvikling av lokalmatnæringen i Trøndelag der også fylkesmannens landbruksavdeling har et ansvarsområde.
Foruten seminardag 12. februar, blir det to påfølgende kursdager på foredling av lokal mat.
Terroir er et av de mest trendy begrep for karakterisering av mat med spesielle egenskaper. På engelsk oversettes terroir med “the sense of place”. Terroir er summen av effektene som det lokale miljø; klima, jordsmonn, tradisjoner og kultur har hatt på dyrking of foredling av matvaren. Lokale faktorer gir visse kvaliteter og egenskaper, og preger kvalitetsoppfatningen av produktet. Det er antatt at man i Norden har mange råvarer med terroir-karakter.
Hvordan er det da i Trøndelag? Har vi unike forhold med tanke på jord, klima og kultur som gjør at vi kan si at maten herfra smaker annerledes enn på Østlandet og andre steder i verden?
Det er dette vi ønsker å sette fokus på under fagdagene for lokalmat - Mat på Mære 12.-14.februar!
Hovedforedragsholder, Richard Juhlin (49) er kjent for sin oppsiktsvekkende treffsikkerhet ved blindprøver av champagne og er verdenskjent for sin unike luktesans! Han smakte sine første dråper champagne da han var åtte år og har i dag rekorden for flest testede champagner, over 8000 ulike typer.
Norske TV-seere kjenner ham fra NRKs serie "Nesevis" som gikk på skjermen høsten 2012. Da reiste han og kokk Thomas Sjuve rundt omkring i Norge for å smake på unike råvarer; epler i Hardanger, fjell-lam og kyst-lam og potet fra Oppdal.
Foruten fagseminaret den 12. februar som retter seg til alle matinteresserte, både forbruker, næringsutvikler og forvalter, blir det to påfølgende kursdager på foredling av lokalmat :
- Kjøttkurs
- Melkeforedlingskurs
- Fermentering
- Vill mat
- Bakekurs
Se link til fullstendig program og kursbeskrivelser her i høyre marg.
Kontaktpersonar
-
Liv Gystad
Tlf: 73 19 92 60 / 90 83 73 05