Landbruk21 har vært en drivkraft til økt innovasjon
Landbruk21 har gjennom tre prosjektår (2016-2018) høstet erfaringer med å bidra til å øke innovasjonskrafta i det trønderske jordbruket. Landbruksnæringa og det offentlige landbrukspartnerskapet har stått bak arbeidet. Fylkesmannen har konkret bidratt med arbeidsinnsats i innovasjonssatsinga, som en del av avdelingas utviklingsoppdrag. Prosjektet avsluttes i dagens form, men det arbeides med en videreføring av arbeidsformen gjennom et samspill mellom flere aktører. Evalueringen har vist at jordbruket i hele verdikjeden har behov for en regional kobler og initiativtaker for å få kraft i innovasjonsarbeidet.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Landbruksnæringa er fragmentert, med mange og små næringsaktører i primærleddet. Hver for seg har aktøren liten kapasitet til utviklingsarbeid. Foredlingsindustrien er organisert som konsern med en ledelse som ikke har tilhørighet i Trøndelag, men nasjonale perspektiver. Når det skal arbeides med innovasjon i verdikjede jordbruk i Trøndelag, så gir dette noen klare utfordringer. Samhandling mellom næringsaktører, FoU-institusjoner, rådgivningsinstitusjoner og offentlige pådrivere og virkemiddelapparat er en nøkkel for å lykkes.
Landbruk21 har hatt rollen som en mellomrom-aktør. Det vil si initiativtaker, kobler og arenabygger for å bidra til samhandling som utløser innovasjonskraft. Initiativ til innovasjonsprosjekter har kommet fra aktører i hele verdikjeden, fra enkeltprodusenter i primærproduksjonen og fra aktører i omsetningsleddet. En innovasjon skjer ofte i forbindelse med kunnskapsutvikling og i forlengelsen av et forskningsprosjekt. Koblingen mellom Grønn FoU og innovasjonsarbeidet har derfor vært svært viktig. Grønn forskning i Midt-Norge har derfor vært integrert i Landbruk21. I løpet av prosjektperioden er det prøvd ut ulike konsepter for å vinne erfaring med arbeidsmåte for å oppnå effektiv samhandling og ressursbruk.
Landbruk21 har bidratt til etablering av et større prosjekt som setter fokus på Vekstskifte i trøndersk jordbruk. Prosjektet ledes av Norsk landbruksrådgivning Trøndelag. Her ønsker man å prøve ut samarbeidsstrukturer over eiendomsgrenser for å gi økt verdiskaping til den enkelte gårdbruker. I samarbeid med Nortura og tre mindre kjøttforedlingsbedrifter er det etablert et samarbeidsprosjekt for å øke verdien av trønderske kjøttråvarer. Klyngesamarbeid for å utnytte hverandres fortrinn til effektiv kvalitetsproduksjon er ett av prosjektets mål. Landbruk21 har sammen med Felleskjøpet Agri og andre utstyrsleverandører igangsatt en storskala utprøving av biodiesel til traktor. Landbruk21 har også vært drivkrafta bak etablering av Landbrukets fagsenter for landbrukshelse ved Arbeidsmedisinsk institutt ved St. Olav. Denne arbeidet bidro til at det i 2018 ble oppnådd finansiering over Jordbruksavtalen for en kompetanseoppbygging rundt Arbeidsmedisinsk institutt.
Nå pågår det et arbeid i det regionale partnerskapet for å videreføre erfaringene fra arbeidet med Grønn forskning og innovasjonsprogrammet Landbruk21. Dette handler om å komme fra en prosjektfase med utprøving, over i en driftsfase hvor de gode erfaringene videreføres gjennom etablerte organisasjoner. Prosessen ledes av Trøndelag fylkeskommune.