Landbrukseiendom er underlagt priskontroll etter konsesjonsloven

Partene i en kjøpekontrakt står i utgangspunktet fritt til å avtale hvilken pris en eiendom skal selges for. Konsesjonsloven inneholder imidlertid en begrensning i denne avtalefriheten når det er landbrukseiendom som omsettes.

Publisert 08.04.2025

Eiendommene er grunnlaget for verdiskapingen i landbruket, og formålet med konsesjonsloven er bl.a. å verne om produksjonsarealene i landbruket. Av hensyn til den som skal drive landbruk, er det ikke ønskelig at kostnadsnivået i landbruket blir for høyt i forhold til den avkastningen som en eiendom kan gi. Derfor har vi regler i konsesjonsloven som skal sikre at prisene på landbrukseiendom holdes på et forsvarlig nivå.  

Priskontrollen skal bidra til å realisere målene i landbrukspolitikken: Rekruttering, langsiktig og god ressursforvaltning og inntektsmuligheter som skaper stabile heltids- og deltidsarbeidsplasser i landbruket.

Det vil ikke være forsvarlig å investere i landbrukseiendom dersom avkastningen ikke kan forsvare investeringen. Priskontrollen etter § 9a i konsesjonsloven har til formål å sikre priser som kan forsvares ut fra avkastningsevnen, med enkelte justeringer for boverdien der dette er aktuelt. 

Det er kommunene som fatter vedtak etter konsesjonsloven i første instans. Statsforvalteren er klageinstans. Priskontrollen i konsesjonsloven innebærer at en søknad om konsesjon kan avslås dersom avtalt kjøpesum er for høy i forhold til det som må anses som et forsvarlig prisnivå etter konsesjonsloven. Det er gitt retningslinjer for vurderingen av hva som er forsvarlig pris på landbrukseiendom i egne rundskriv utgitt av Landbruks- og matdepartementet: M-1/2012 og M-3/2002.    

I Trøndelag erfarer vi at utfordringene knyttet til pris på landbrukseiendom kan variere alt etter hvor i fylket vi er. I de typiske jordbruksområdene er jordprisene høye pga. stor etterspørsel etter tilleggsjord, mens eiendommer i mer sentrale områder som bl.a. Trondheimsområdet har høy pris pga. attraktiviteten som boplass.  

Det kan være krevende for kommunene å praktisere reglene om priskontroll. Dette skyldes flere forhold. Generelt er det utfordrende å skulle forvalte regulerende regelverk når markedskreftene trekker i en annen retning. Dessuten kreves det spesiell kompetanse innen verdsetting av fast eiendom for å kunne forvalte priskontrollen, og ikke alle kommunene har denne kompetansen.  

Statsforvalteren i Trøndelag har styrket sin kompetanse når det gjelder priskontroll etter konsesjonsloven ved å sette sammen et eget team med representanter fra fagområdene jord-, skog- og eiendomsjus i landbruksavdelingen. Vi har også styrket tilbudet til kommunene gjennom webinarer o.l., og har et tilsvarende tilbud til de folkevalgte i kommunene. 
 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.