Hvorfor teller Statsforvalteren avlspurker?
Hvert år er ansatte hos Statsforvalteren i Trøndelag ute hos svineprodusenter i fylket og teller hvor mange avlspurker gårdbrukerne har. En avlspurke er en gris som har født minst ett kull med grisunger.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Hvorfor teller vi?
Årsaken til at vi er ute og teller avlspurker, er at det gjennom husdyrkonsesjonsloven er regulert hvor mange avlspurker den enkelte svineprodusent kan ha «til enhver tid», som det står i regelverket. Det er vi hos Statsforvalteren som har ansvar for å følge opp dette.
Produksjon i alle deler av landet
Formålet med husdyrkonsesjonsregelverket er å legge til rette for at man skal kunne ha svineproduksjon på flere gårder. Dette gjøres ved å regulere hvor mye den enkelte produsent og den enkelte eiendom kan produsere. Svineproduksjon er en kraftfôrbasert produksjon, der man ikke er så avhengig av naturgitte forhold som for eksempel dyrka jord, beiter osv. Produksjonen kan dermed være en viktig bidragsyter til å opprettholde at vi kan ha landbruksproduksjon over hele landet.
Familiejordbruk
Det er også ønskelig å spre produksjonen på flere mindre enheter og gjennom dette bidra til å opprettholde et familiejordbruk med en variert bruksstruktur fordelt over hele landet. En viktig årsak til at svineproduksjonen i Norge er regulert gjennom husdyrkonsesjonsregelverket er at man ønsker å forhindre en utvikling mot store industrialiserte enheter, der man samler all svineproduksjonen i Norge på noen få gårder.
Når vi teller avlspurker, reiser vi ut på gården og ser over alle rommene i fjøset der det står griser. Avlspurkene blir telt og vi har et kontrollskjema som signeres av både oss og gårdbrukeren når vi er ferdige. Der står det hvor mange avlspurker det var i fjøset den dagen vi kom.
Hva skjer hvis det er for mange avlspurker?
Svineproduksjonen er en biologisk produksjon der det kan være vanskelig å treffe akkurat på antall dyr til enhver tid. Det kan for eksempel være ulikt hvor mange grisunger den enkelte purke får, og det kan være ulikt hvor lett det er å få en purke drektig. I regelverket er det derfor et slingringsmonn der produsentene kan overstige grensen for produksjon inntil 15 % ett år, mot at de reduserer tilsvarende året etter. Dette betyr at vi noen ganger finner noen ekstra avlspurker når vi er ute og teller. Da følger vi opp dette året etter, og sjekker om det reduseres nok. Hvis det ikke reduseres nok, vil produsenten bli ilagt en standardisert erstatning for overproduksjon. Erstatningen betales inn til Omsetningsrådets fond for omsetningsa avgift for egg, fjørfe og kjøtt.
Hvor kan jeg finne mer informasjon?
Vil du vite mer om husdyrkonsesjonsregelverket kan du finne informasjon om dette her: Husdyrkonsesjon | Statsforvalteren i Trøndelag
Fakta om svineproduksjon i Trøndelag
I 2021 så ble det produsert 23 458 tonn svinekjøtt i Trøndelag, noe som er 17% av produksjonen i Norge. I 2022 var det 140 foretak som hadde avlspurker og 267 foretak som hadde slaktegris i Trøndelag. Svineproduksjonen i Trøndelag sysselsatte i 2021 323 årsverk à 1845 timer.
Kilder:
Sintef rapport 2023:00601 Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Produksjoner i Trøndelag 2017-2022: Fakta og tall | Statsforvalteren i Trøndelag