Landbruk og mat

Oppdatert 26.11.2024

Den viktigaste samfunnsoppgåva til norsk landbruk er å sikre nok trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket medverkar òg til desentralisert busetjing og næringsliv over heile landet, miljøgode som bevaring av biologisk mangfald, kulturlandskap og dei karbonlagra som skogen og jorda utgjer. Landbruket speler òg ei viktig rolle for å vidareføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er eit politisk mål å halde oppe eit levande landbruk i heile landet. Statsforvaltaren skal medverke til å gjennomføre den nasjonale landbrukspolitikken ved hjelp av informasjon, forvaltning av verkemiddel og lokalt tilpassa tiltak. Statsforvaltaren skal blant anna

  • gi råd og assistanse til kommunane
  • kontrollere kommunane
  • behandle klager på kommunale vedtak innanfor landbrukslovgivinga
  • arbeide saman med andre regionale etatar og organisasjonar for næringsutvikling innanfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsetjingar for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å avgrense nedbygging av dyrka og dyrkbar jord og skog

Statsforvaltaren rettleier også kommunar, organisasjonar, næringsaktørar og bønder om moglegheitene som finst i det offentlege systemet. Statsforvaltaren støttar opp under aktivitetar knytte til utvikling og bevaring av regionale matkulturar, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt retta mot barn og unge.

Andre viktige offentlege aktørar innan landbruk er:

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

19.12.2024

Velkommen til Landbrukskonferansen 20.-21. mars 2025!

Vi er glade for at Landbruks- og matminister Geir Pollestad vil holde åpningsforedraget på konferansen.


17.12.2024

Autorisasjonskurs i plantevern i Trøndelag i 2025

Alle som vil forhandle, kjøpe eller bruke plantevernmidler i yrkesmessig sammenheng, må ha et autorisasjonsbevis (sprøytesertifikat). Det gjelder bønder og andre yrkesgrupper. Beviset gjelder i 10 år.


16.12.2024

Veileder til matjordplaner i Trøndelag

Nå er Veileder til matjordplaner i Trøndelag ferdig. Vi håper dette blir et nyttig verktøy i forbindelse med jordflytting.


03.12.2024

Norge med Ørland som kandidat fikk 2. pris og hederlig omtale

Ørland kommune med Rusaset-prosjektet og Austrått-landskapet fikk nylig tildelt 2. pris og hederlig omtale av Europarådets styringskomite for kultur, kulturarv og landskap. Statsforvalteren gratulerer!


02.12.2024

Landbruksøkonomidagen 2025

Velkommen til Landbruksøkonomidagen som er på Scandic Hell i Stjørdal den 13. februar 2025!


06.11.2024

Landbruksdirektøren åpnet Fjellandbrukskonferansen

Landbruksdirektør Audhild Slapgård holdt innledning og åpnet årets Fjellandbrukskonferansen på Oppdal 4. november.

Temaet for årets konferanse var "Markens grøde - for folk og fe". Konferansen samlet både gårdbrukere og offentlig og private rådgivere fra regionen.


31.10.2024

Inspirasjonstreff for nye næringer på Røros 7. november

Er du interessert i å utvikle gården din videre eller vurderer du nye måter å supplere driften på? Bli med på en kveld med inspirasjonsforedrag, orienteringer, erfaringsutveksling og dialog på Røros torsdag 7. november.


30.10.2024

Fordeling etter Landbruksnøkkelen i 2024

Landbruksnøkkelen er en del av kostnadsnøkkelen for kommunene, og inngår som en av flere faktorer i fordelingen av frie midler som kommunene får overført.

I oversikten nedenfor kan du lese mer om Landbruksnøkkelen 2024, og hvordan den slår ut for kommunene i Trøndelag. 


26.09.2024

Vernskogen i Trøndelag får nye bestemmelser

De fleste har hørt om skogvern, som utgjør ca 8 % av skogarealet i fylket. Arealet med vernskog er langt større. Vernskogen har røtter tilbake til den første skogloven i 1893, og alle kommuner i Trøndelag har vernskog. Dagens vernskoggrenser med tilhørende bestemmelser ble vedtatt på begynnelsen av 1990-tallet av daværende fylkeslandbruksstyrer i Sør- og Nord- Trøndelag.


26.09.2024

Vernskogen i Trøndelag får nye bestemmelser

De fleste har hørt om skogvern, som utgjør ca 8 % av skogarealet i fylket. Arealet med vernskog er langt større. Vernskogen har røtter tilbake til den første skogloven i 1893, og alle kommuner i Trøndelag har vernskog. Dagens vernskoggrenser med tilhørende bestemmelser ble vedtatt på begynnelsen av 1990-tallet av daværende fylkeslandbruksstyrer i Sør- og Nord- Trøndelag.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel