Høring - Søknad om tillatelse til drift av Sjøla asfaltverk

Høyringsfrist:
11. november 2024 23:59

Veidekke Industri AS søker om tillatelse til drift av Sjøla asfaltverk i Vassfjellet pukkverk, gnr./bnr. 309/1 i Trondheim kommune.

Publisert 07.10.2024

Bakgrunn for søknad

Forurensningsforskriften kap. 24 regulerer asfaltverk med en produksjonskapasitet på inntil 200 tonn vegmasse pr. time. Asfaltverk med en produksjonskapasitet på 200 tonn eller mer vegmasse pr. time krever særskilt tillatelse fra Statsforvalteren etter forurensningslovens § 11. Sjøla asfaltverk har dermed en utslippstillatelse fra Statsforvalteren, datert 27.12.2010.

I utslippstillatelsen vilkår 4 står det at nytt asfaltverk i Sjøla oppfyller grenseverdiene for støy med drift på dag- og kveldstid. Ved behov for nattarbeid gis det tillatelse til inntil 2 timers drift per natt. Videre står det at virksomheten har tillatelse til å etablere asfaltverk i Sjøla med en produksjonskapasitet på maks 220 tonn vegmasse per time.

Under tilsyn i 2021 kom det frem at driftstid på anlegget stort sett er kl. 6-15, men at det i perioder kan være drift fra halv 5. Driftstid i støyrapporten er oppgitt til å være fra kl. 4. Det ble også opplyst at det kan være drift hele natten, dersom det er behov for det. Videre kom det frem at produksjonskapasiteten til anlegget er på 240 tonn/time. Videre kom det også frem at virksomheten bruker returasfalt, noe Statsforvalteren ikke kan se at er inkludert tillatelsen.

Virksomheten søker om produksjon i henhold til forurensningsforskriften kap. 24, med årsproduksjon på asfalt på inntil 250 000 tonn og inntil 240 tonn/time. Anlegget bruker returasfalt, og søker dermed om tillatelse til mottak, mellomlagring og behandling av inntil 25.000 tonn returasfalt.

Normal arbeidstid er hverdager 06:00-22:00, men det søkes om muligheten for drift hele døgnet.  Asfaltproduksjon og utlegging foregår normalt fra april/mai til november/desember i Trøndelag. Det vil si at fra januar til mars er det stillstands i produksjonen. Fabrikken blir vedlikeholdt i denne perioden.

Alle gjeldende tillatelser (etter forurensningsloven) er tilgjengelig på www.norskeutslipp.no.

Søknaden med tilhørende vedlegg er tilgjengelig i menyen til høyre.

Frist for merknader

Vi ber om at eventuelle merknader til søknaden sendes til Statsforvalteren i Trøndelag, Postboks 2600, 7734 Steinkjer eller på e-post til sftlpost@statsforvalteren.no, innen 11.11.2024.