Stor interesse for forebygging av vold og overgrep mot barn

230 deltakere fant veien til fagdagen som Statsforvalteren i Trøndelag arrangerte i samarbeid med RVTS Midt. Antallet vitner om at ansatte som jobber i barnehage, skole, barnevern og skolehelsetjenesten har stor interesse for temaet.

Publisert 01.10.2024

Interessen var så stor at fagdagen måtte flyttes fra Statens hus til Trondheim Spektrum for å få plass til flest mulig.

Konferansen startet med at klinisk spesialist i familieterapi, Kristin Dahl ved RVTS Midt, Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, ga oss et godt innblikk i ulike typer vold, traumeforståelse og hvordan vi kan forstå barn og unges atferdsuttrykk, noe som er særlig relevant for ansatte som jobber tett med barn og unge i barnehage, skole og på andre arenaer.

Etter lunsj fortsatte advokat Leif Strøm med å orientere om lovverk og rammer for voldsarbeidet i barnehage og skole, et tema som er svært viktig, men som kan oppfattes som komplekst og uoversiktlig. Riksrevisjonens rapport «Myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner» (2022), konkluderer med at viktige aktører som lærere og barnehageansatte har for liten kunnskap om opplysningsplikt, avvergeplikt og avdekking av vold i nære relasjoner. Det er derfor viktig at det gis informasjon om hvordan man skal gå fram ved mistanke om vold og overgrep.

IMG_4120.jpg

Et av statsforvalterens oppdrag er å gjøre kommuner og fylkeskommuner kjent med de voldsforebyggende verktøyene Jeg vet og Snakkemedbarn.no. Dette er et arbeid som ses i lys av kommunenes arbeid med barnevernsreformen og ny lovbestemmelse om kommunenes ansvar for å forebygge omsorgssvikt gjennom utarbeidelse av forebyggende plan.

Siri Leraand og Marita Sandvik ved RVTS Midt ga oss et innblikk i tegn og signal på at barn og unge utsettes for vold og overgrep, barnehage og skolens rolle i arbeidet med forebygging av vold og overgrep og bruk av de voldsforebyggende verktøyene Jeg vet og Snakkemedbarn.no i barnehage og skole.

I 2024 skal embetene rette særskilt oppmerksomhet mot å gjøre læringsressursen «Jeg vet» kjent i utdanningssektor. “Jeg vet” er utviklet til bruk i barnehager og skoler, og er tilpasset rammeplan for barnehager og skolens læreplanverk. Ressursen understøtter skolenes forebyggende arbeid med trygt læringsmiljø, folkehelse og livsmestring ved å gi barn og elever kunnskap om mobbing, vold og overgrep, egne rettigheter og hvordan man får hjelp.

Det ble en innholdsrik dag med refleksjoner og god fagformidling. En stor takk til engasjerte deltakere som stilte flere spørsmål til foredragsholderne!

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar