Styrker barnas stemme
Fylkesmannen i Trøndelag møter barn og unge med nettbrett og egenutviklet app. Hensikten er å styrke barnas stemme under tilsyn.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Fylkesmannen i Trøndelag gjennomfører ulike tilsyn på barnevernsområdet. Blant annet skal Fylkesmannen føre tilsyn med barnevernsinstitusjoner og undersøke om de gir barn og unge en forsvarlig omsorg.
Flere av barna som bor på en barneverninstitusjon er 12 år eller yngre. Erfaringer fra tidligere tilsyn viser at ordinære tilsynssamtaler ikke er en egnet metode overfor denne aldersgruppen.
-Barn som har vært utsatt for omsorgssvikt og traumatiserende hendelser er naturlig nok preget av dette. En samtale med ukjente voksne kan derfor fremstå som ekstra utrygt for disse barna, sier fagkoordinator barnevern Marita Ugseth (bildet).
Målet med det digitale samtaleverktøyet er å styrke barnas stemme og involvering. Hensikten er at barna lettere skal kunne formidle hvordan de har det - der de bor akkurat nå.
Åpner opp
Ideen med et digitalt samtaleverktøy utviklet seg etter flere gjennomførte tilsyn der man ikke lyktes med å få snakket ordentlig med barna.
-Da en i tilsynsteamet tok opp mobiltelefonen opplevde vi at barna umiddelbart ble interessert. De begynte å sjekke mobilen for apper og da kom samtalen i gang, sier Ugseth.
Felles satsing
Utviklingen av det nye samtaleverktøyet kom i stand da Statens helsetilsyn i 2018 utlyste midler til styrking av brukerinvolvering i tilsyn. Fylkesmannen i Trøndelag søkte og har totalt fått kr. 760 000 til prosjektet. Selve applikasjonen er utviklet av Trondheimsselskapet av ablemagic. Et selskap som har erfaring med bl.a. spillutvikling.
Helsetilsynet, ablemagic og Fylkesmannen har vært opptatt av å involvere barn og unge med barnevernserfaring under utviklingen av applikasjonen. Derfor har Forandringsfabrikkens barnevernsproffer har vært med under hele prosessen. I tillegg er det blitt søkt råd hos Landsforeningen for barnevernsbarn. Videre er det lagt vekt på det barna melder tilbake etter at verktøyet er prøvd ut under tilsyn.
Kontaktpersonar
-
Margrethe Taule
Tlf: 73 19 91 47 -
Marita Ugseth
Tlf: 73 19 93 44 / 41 33 48 78