Topplederkurs i Totalberedskap - en unik mulighet

Foto: SFRO

Dagens sikkerhetspolitiske situasjon og det endrede trusselbilde gjør det nødvendig å ta nye grep for å øke vår regionale kompetanse og styrke vår evne til samordning på tvers mellom offentlige aktører og næringslivet. 

Publisert 10.04.2025

Statsforvalteren i Rogaland, HV-08 og Sør-Vest politidistrikt inviterer til Totalberedskapskurs for toppledere 8.-12. september 2025. 

Totalberedskapskurset skal gi toppledere i Rogaland kunnskap om vår tids utfordringer, bakteppe og hvordan dette utfordrer fremtiden. Kurset skal gi et innblikk i hvordan totalforsvaret fungerer og være et grunnlag for hvordan ledere kan bidra inn i totalforsvaret og skape motstandsdyktighet.  Kurset håper vi kan gi økt kriseforståelse og styrke samarbeidet mellom ulike aktører i fylket.   

En ukes opphold i Vatneleiren

Kurset avholdes i Vatneleiren og legger opp til et 5 dagers opphold hvor man bor sammen i kaserne. Under disse omstendighetene håper vi ikke bare at deltakerne skal få et felles situasjonsbilde av vår tids utfordringer, men og at nye relasjoner oppstår på tvers av både sektor og tilhørighet. 

Bygger på Forsvarets høgskoles sjefskurs 

Tilsvarende kurs er gjennomført i Møre og Romsdal og Vestfold og Telemark og er inspirert av sjefskurset til Forsvarets Høgskole, men med en tilpasset regional vri.  

Statsforvalter Bent Høie mener at næringsliv og offentlig sektor må forene krefter mot krise og krig 

Stortingsmeldingen om totalberedskap som regjeringen la frem i januar 2025 har fått tittelen «Forberedt på krise og krig». Det er lenge siden en norsk regjering bruker krig åpen og direkte i beskrivelse av hva vi må være forberedt på. Det utfordrer oss alle sammen, fordi vi er ikke tilstrekkelig forberedt på den nye situasjonen vi nå befinner oss i.  

Totalberedskapskommisjonen trekker spesielt frem den gjensidige avhengigheten som nå er mellom stat, kommune, frivillige og ikke minst næringslivet. Næringslivet er både utsatt for direkte angrep i den hybride krigføringen, rammes av at handelskrig blir en del av konfliktene, og har samtidig lovregulerte forpliktelse til å levere varer og tjenester til samfunnet i krise- og krigssituasjoner. Skal vi klare dette må vi ha ett felles situasjonsbilde, vi må kjenne hverandre og kjenne våre egne verdier og sårbarheter. Det er bakgrunnen for at vi arrangerer dette kurset. Det vil samle toppledere fra alle deler av beredskapsfamilien i Rogaland, offentligvirksomhet, private bedrifter og frivillige organisasjoner.  

“Jeg håper du setter av denne uken for at vi sammen skal være forberedt på krise og krig.» 

Samarbeid må styrkes for å bekjempe kriminalitet og sikkerhetstrusler 

Politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik, påpeker at vi lever i krevende tider. Det er krig i Europa, spenninger mellom allierte, og demokratier under press. Kriminelle nettverk opererer over landegrensene. "Crime as a service" er et nytt begrep, og betyr at kriminelle nettverk tilbyr sine tjenester innenfor hele spekteret – fra hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger til vold og drap. 

Profitt er målet. Fremmede stater kan være kunder. Bedrifter, personer og myndighetene er målskiver. I vårt distrikt har vi nylig sett at slike nettverk rekrutterer ungdom til grov og samfunnsskadelig kriminalitet. For å møte truslene fra kriminalitet så vel som de sikkerhetspolitiske utfordringene trengs det kunnskap. Dette kurset har som formål å gi toppledere i det offentlige og næringslivet hos oss i Rogaland både innsyn og innsikt i truslene. Like viktig er det å etablere gode samarbeid mellom næringsliv og myndigheter på alle nivå for både å kunne forebygge og håndtere alt som truer. 

Det er HV08 som stiller Vatneleiren til disposisjon denne uken. Oberstløytnant Øystein Fossum Nilsen håper at kurset vil gi deltakerne økt forståelse for at alliert mottak også er noe som kan skje i Rogaland, blant annet som støtte til øvelser, og en bedre forståelse for hva som da forventes av deltakerne som del av totalforsvaret. 

Tildeling av plass 

Kurset er eksklusivt for kun 30 deltakere. For å sikre en mest mulig bred deltakelse vil det være kvoter på hver deltagergruppe; statlige beredskapsaktører, eiere av kritiske infrastruktur, kommuner og næringslivsaktører. Tildeling av plass avgjøres ut fra om organisasjonen du leder har en kritisk funksjon, eller har en stor samfunnsnyttig eller økonomisk verdi. 

Når søknad om deltakelse er sendt, vil styringskomiteen velge ut deltakere som er aktuelle for kurset. 

I tillegg vil det bli vektlagt variasjon i gruppesammensetningen. 

Praktisk info 

Kurset legges opp til 5 dagers opphold hvor man overnatter i Vatneleiren. 

Man må kunne sette av hele uka til kurset, det er ikke mulig å delta på bare deler av kurset. Hver dag vil det bli satt av litt kontortid i forbindelse med lunsjen, slik at man kan holde seg a jour med arbeidsoppgaver og eposter. 

Overnatting skjer på kaserne og tremannsrom. Tilsvarende kurs har hatt god erfaring med dette. Skulle man ha spesielle behov slik at dette blir vanskelig, oppgir du dette i søknadsskjemaet. 

Påmeldingsavgift er 2000 kr og dekker hele kurset med kost og losji. Dette blir fakturert etter du er tildelt plass. 

Deltakere på kurset må kunne autoriseres for Begrenset. Les mer om autorisering her, eller kontakt Randi Thomassen (SFRO). 

Søknadsfrist er 1. juni.  

Søknad om deltakelse gjøres gjennom skjema som du finner på denne siden. Tilbakemelding om tildelt plass gis i løpet av uke 25. 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.