Høyesterett: Brygge oppført på 1970-tallet var ikke meldepliktig

Høyesterett har nylig vurdert om en eldre tilkomstbrygge på 76 m2 var lovlig oppført. For å avgjøre dette måtte Høyesterett ta stilling til om bryggen var meldepliktig etter bygningsloven av 1965. Domstolen kom til at bryggen ikke var meldepliktig, og at tiltaket derfor var lovlig oppført.

Publisert 30.01.2025

Bygningsloven av 1965 krevde melding for visse tiltak. Denne meldeplikten gjaldt blant annet for kaianlegg, bruer og idrettsanlegg, samt «andre varige konstruksjoner». Spørsmålet for Høyesterett var særlig om uttrykket «andre varige konstruksjoner» skal leses i lys av de nevnte eksemplene.

Høyesterett har kommet til at uttrykket «andre varige konstruksjoner og anlegg» må tolkes i lys av de eksemplene som er nevnt i lovteksten. Større brygger kunne være omfattet, men i utgangspunktet ikke brygger beregnet til privat bruk for den eiendommen den ga atkomst til, og som ikke avvek fra normal størrelse og karakter for slike brygger. 

Brygga i saken for Høyesterett var relativt stor. Samtidig hadde størrelsen sammenheng med grunnforholdene på stedet. Det forelå ikke andre hensyn som med tyngde talte for at det forelå meldeplikt. Høyesterett kom i likhet med lagmannsretten til at brygga ikke var meldepliktig og at kommunens pålegg om riving var ugyldig.

Dommen har betydning for hvilke eldre brygger plan- og bygningsmyndighetene kan kreve fjernet som ulovlig oppført. 

Høyesteretts avgjørelse kan leses her.

Den aktuelle bryggen er vist på bildet nedenfor.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.