Prøveprosjekt for utlån av strandrullestol og strandrullator på Solastranda

Strandrullestol, også kalt hippocamp. Kan utstyres med ballonghjul som bedre håndterer ferdsel på sand. Stolen flyter i vann og gir flere tilgang til bading og andre strandaktivteter. Foto: Statsforvalteren i Rogaland.

Statsforvalteren i Rogaland åpner for et toårig prøveprosjekt for utlån av strandrullestol og strandrullator. Dette prosjektet, som drives av Frilager, skal gi personer med behov muligheten til å oppleve Solastranda i Jærstrendene landskapsvernområde. 

Publisert 19.09.2024

Fra 19. september kan brukerne bestille og hente utstyret fra Frilagers bod på Solastranda, og deretter bevege seg ut til strandflaten og ut i sjøen. Utstyret kan også lånes på Ølberg. For mer informasjon, besøk Frilagers nettside.

Om utleie av strandrullestol/strandrullator

Frilager er eier av prosjektet. De er en frivillig organisasjon som støttes av kommunene, fylkeskommunen, og lokale friluftsforeninger. Gjennom Frilagers nettside kan allmenheten låne ulike klær og utstyr til tur og andre friluftsopplevelser.

De som låner en strandrullestol eller strandrullator vil motta informasjon fra Frilager om hvordan utstyret skal brukes. Statsforvalteren har gitt dispensasjon fra forskrift om vern av Jærstrendene til bruk av dette utstyret på Solastranda, på vilkår om at utstyret ikke ferdes i sanddynene.

Dynebeltet på Sola er smalt og sårbart. Flere punkter har ferdsel allerede slitt ned dynestrukturen og flatet ut de mektige dynene. Det er nå satt opp ledegjerde som viser allmenheten, både de på hjul og til fots, at dynene er best ivaretatt når de får ro fra ferdsel.

Prosjektet er avgrenset til det blå feltet. Dette omfatter stien fra p-plassen ut til stranda, helt sør til elveutløpet. Utenfor verneområdet (her vist i grått) kan utstyret nyttes i henhold til ordinær ferdsel etter friluftsloven og Frilagers egne rettningslinjer. Foto: Norge i Bilder.

Hvorfor krever denne aktiviteten dispensasjon?

Solastranda er en del av Jærstrendene landskapsvernområde. Når et område vernes, kan de aktivitetene som er etablert i området fortsette, mens alle nye aktiviteter er strengt regulert for å ivareta naturverdier og landskapsinntrykk. Vernet for Jærstrendene ble først vedtatt i 1977 og tok forbehold mot å være føre-var mot fremtidige innretninger. Verneforskriften har derfor et forbud mot alle aktiviteter på hjul, inkludert rullestoler som er beregnet for terreng, jf. Verneforskriftens § 3, bokstav A, nr. 1. Barnevogner og ordinære rullestoler (både med og uten motor) er unntatt forbudet og kan ferdes langs Jærstrendene.

Statsforvalterens dispensasjon til Frilager gir nå lov til ferdsel med de strandrullestolene og strandrullatorene lånt fra Frilager til bruk på Solastranda. Målet er at brukere enkelt og spontant kan ta et strandbesøk på Sola. Dispensasjonen er gitt til Frilager, slik at det ikke er lov for privatpersoner å ta med sin egen strandrullestol eller annet utstyr på hjul ut til stranden. Det er heller ikke lov å ta med Frilager sitt utstyr til andre strender enn Solastranda i verneområdet.

Privatpersoner, skoler og arrangører m.m. som har behov for fremkomstmidler utover det Frilager tilbyr, kan sende en egen søknad til Statsforvalteren. Vi trenger kort beskrivelse av bakgrunnen for søknaden og tid og sted for bruken av fremkomstmiddelet. Utenfor verneområdet kan strandrullestoler benyttes fritt i henhold til friluftsloven.

Gjennom prøveprosjektet samler vi verdifull kunnskap om bruken av utstyret før vi vurderer å utvide tilbudet. Vedtaket gir imidlertid allerede nå muligheter for flere tur- og badeopplevelser.

Universell tilrettelegging av verneområder

Konvensjonen for personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) fastsetter at alle skal ha tilgang til friluftsområder. Imidlertid er ikke alle friluftsområder like lett tilgjengelige for alle, uavhengig av behov for tilrettelegging. Naturmangfoldlovens kommentarutgave presiserer at en funksjonshemning alene ikke skal være tilstrekkelig grunnlag for å få dispensasjon fra forbud i verneforskrifter. Verneområder forvaltes best når aktivitetene i seg selv tar hensyn til natur.

Sanddynemark er et rødlistet økosystem som slites ned av ferdsel. Siden sommeren 2023 har Frilager, Jæren Friluftsråd og Statsforvalteren derfor vært i god dialog for å finne en løsning som imøtekommer alle.

Regelverket har blitt nøye vurdert, og Statsforvalteren har konkludert med at dispensasjon for bruk av strandrullestol vil være mulig på følgende vilkår:

  • Utleien legges til Solastranda. Dette er en av strendene som tåler en større grad av tilrettelegging enn andre strender i verneområdet.
  • Utstyret skal ikke nyttes opp i sanddynene.
  • Frilager skal ha oversikt over hvem som leier og når de leier. På den måten kan Frilager tilstrekkelig følge opp brukerne sine ved behov.

En viktig del av løsningen har vært å sette opp ledergjerder på Sola for å beskytte sanddynene mot ferdsel. Dette tiltaket reduserer antallet personer som beveger seg i dynene, både til fots og på hjul, og bidrar dermed til å minimere belastningen på naturen.

Elveutløpet i sør av Solastranda markerer enden av utleieområdet for utstyret. Med hjemmel i verneforskriften gjennomførte forvaltningen en test av utstyret. Det ble vurdert at elva ville være en naturlig og synlig avgrensning i landskapet å forholde seg til. Foto: Statsforvalteren i Rogaland.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.