Kurs i småskala grønnsaksproduksjon og markedshage
Velkommen til 4 dagers kurs 4.-5 november og 9.-10.desember 2020 på Klepp.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Kurset vil passe for alle som har dyrket litt grønnsaker, men som nå ønsker å satse seriøst med salg av egenproduserte grønnsaker. Du som har noe erfaring fra før og ønsker å oppdatere deg faglig, vil også få godt utbytte av kurset.
Sted: Veksthusloftet på Særheim i Klepp Komune.
Tid: 4.-5.november og 9.-10.desember 2020
Vi starter kl 9 alle dager og slutter kl 14:30 eller kl 15:30
Pris kr. 2000,- for hele kurset inkl lunsj og kaffe/te.
Påmelding
Påmelding her innen 29/10. Ved spørsmål, ta kontakt med Ane Harestad, tlf. 94164528 eller ane.harestad@nlr.no eller Annabell Pfluger hos Fylkesmannen.
Kursholder er Hans Gaffke. Hans er ansatt i Norsk Landbruksrådgiving Øst og dyrker grønnsaker på småbruket Nordre Braathu i Viken.
I tillegg blir det innlegg med erfaringer fra lokale småskala-grønnsaksprodusenter og foredrag ved Kari Aarekol i Norsk Landbruksrådgiving Rogaland.
Program
4. november 2020 Klokka 9:00-15:30
- Valg av dyrkingsopplegg.
- Etablering av markedshage.
- Plassering, leplanting.
- Jord, jordliv, gjødsling.
- Vekstskifte, fangvekstar, husdyrgjødsel, grønngjødsling.
5. november 2020 Klokka 9:00-14:30
- Markedshage - arbeid gjennom sesongen.
- Oppal, våronn, ugras, insekter, innhøsting, lagring.
- Redskaper tilpasset småskala grønnsaksdyrking.
9. desember 2020 Klokka 9:00-15:30
- Små kulturer på friland.
- Småskala tomat og agurk i uoppvarma tunnel.
10. desember 2020 Klokka 9:00-14:30
- Planlegging, økonomi.
- Dyrkingsplanlegging, innføring i planleggingsverktøy.
- Effektivisering etter LEAN prinsipp.
Arrangører: NLR Rogaland i samarbeid med Fylkesmannen i Rogaland med støtte fra Rogaland fylkeskommune.
Om markedshager
Historisk sett har begrepet «markedshage» beskrevet en mangfoldig grønnsaksproduksjon hvor man kultiverte med håndredskaper og solgte varene direkte til kunden.
Særtrekk for en markedshage kan være
- ofte lite areal men intensiv dyrking
- lite jordbearbeiding
- bruk av kompost og organisk gjødsel
- mange forskjellige vekster
- direktesalg til forbrukere og restauranter
- holde investeringer på et lavt nivå
Se også hva Hans Gaffke skriver om markedshage i fagbladet Økologisk landbruk her.