Statsforvalter Bent Høie skal lede ekspertutvalg som skal utrede matsystemet
Regjeringen har i dag oppnevnt et ekspertutvalg for å utrede fremtidens matsystem, der folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk blir satt i sammenheng. Utvalget ledes av statsforvalter i Rogaland, Bent Høie.
– Framtidsrettet matproduksjon tilpasset det landet vi er, og de naturressursene vi har er viktig. Slik kan vi oppfylle flere samfunnsmål innen matsikkerhet, beredskap, nærings- og distriktsutvikling, helse og klima- og miljø. Arbeidet som nå settes i gang blir viktig for å styrke den helhetlige kunnskapen om det norske matsystemet og hvordan bærekraften kan økes, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Samarbeid på tvers av departementer
Oppnevnelsen av utvalget skjer i tett samarbeid med næringsministeren, fiskeri- og havministeren, helse- og omsorgsministeren og klima- og miljøministeren. Ekspertutvalget skal identifisere muligheter, utfordringer og dilemma, og komme med anbefalinger til tiltak.
Helhetlig tilnærming til matsystemet
Sentrale nasjonale og internasjonale målsettinger og forpliktelser som er av betydning for matsystemet, som innen folkehelse, klima, miljø og natur, landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk, og nærings- og distriktspolitikk, skal sees i sammenheng og legges til grunn for arbeidet. Utvalget skal også se nærmere på sammenhengen mellom nasjonalt og internasjonalt nivå, blant annet innenfor bærekraft, forsyningssikkerhet, beredskap, handel og internasjonalt handelsregelverk.
– Viktig og spennende
– Dette blir ett viktig og spennende arbeid som jeg gleder meg til sammen med resten av utvalget. Mat er viktig for alle og matsystemet vårt påvirker de fleste samfunnsspørsmål, sier utvalgsleder Bent Høie.
Utvalgets sammensetning
tillegg til utvalgsleder Bent Høie, består utvalget av 12 fageksperter fra ulike deler av landet:
- Lene Frost Andersen, professor, Universitetet i Oslo (UiO)
- Dagmar Hagen, forskningsdirektør, Norsk institutt for naturforskning (NINA)
- Ruth Haug, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
- Audun Korsæth, divisjonsdirektør, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
- Maria Kvalevåg, Deputy Executive Secretary, Arctic Monitoring and assessment programme (AMAP)
- Helle Margrete Meltzer, seniorforsker, Folkehelseinstituttet (FHI)
- Amund Måge, forskningssjef, Havforskningsinstituttet
- Ivar Pettersen, samfunnsøkonom, selvstendig næringsdrivende
- Ulf Sverdrup, professor, Handelshøyskolen BI
- Bente Torstensen, administrerende direktør, Nofima
- Yngvild Wasteson, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
- Ola T. Westengen, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Mer om ekspertutvalget
Regjeringens oppnevning av ekspertutvalget er en oppfølging av anmodningsvedtaket som ble fattet i forbindelse med Stortingets behandling av Meld. St. 11 (2023-2024) Om strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket. I anmodningsvedtaket ble regjeringen bedt om å starte arbeidet med en offentlig utredning om bærekraftige matsystemer, med sikte på at arbeidet skal legge grunnlaget for en melding til Stortinget om fremtidens matsystem. En systemtilnærming skal ligge til grunn for arbeidet. Det vil tilrettelegges for bred involvering av ulike aktører gjennom hele verdikjeden for mat. Ekspertutvalget skal levere en offentlig utredning (NOU) innen 1. november 2026.
Kontaktpersonar
![](/siteassets/fm-rogaland/bilder-fmro/berekraftmala/mal-2--bokmal.png)
![](/siteassets/fm-rogaland/bilder-fmro/berekraftmala/mal-12--bokmal.png)