Ekstremværet "Ingunn" kommer
Ekstremværet «Ingunn» treffer Helgeland og Lofoten det kommende døgnet. Folk og kommuner må forberede seg.
Det er varslet ekstreme vindkast og vind opp mot orkan styrke i de mest utsatte områdene. Meteorologisk institutt har onsdag utvidet ekstremvarselet til å gjelde hele Helgeland og Lofoten.
Følg med
Ekstremværet treffer Helgeland onsdag kveld, og flytter seg nordover til Lofoten torsdag morgen.
– Følg med på råd fra myndighetene og hold deg oppdatert på farevarslene, er oppfordringen fra fylkesberedskapssjef Asgeir Jordbru.
Selv om den kraftigste vinden blir på Helgeland og i Lofoten, er det i tillegg sendt ut oransje farevarsel om kraftig vind og mulighet for ekstremt kraftige vindkast for resten av fylket. Man bør sikre gjenstander som kan bli tatt av vinden i forkant.
– Skadebegrensning må man gjøre før været slår til. Når uværet kommer, er det for sent. Da bør du holde deg inne, sier Jordbru.
Med vinden følger også nedbør, som vil skape fare for snø- og sørpeskred i tillegg til ekstra utfordringer for ferdselen ute.
Tett dialog
Statsforvalteren i Nordland er i tett dialog med beredskapsaktørene i fylket. Politiet har oppfordret om at de som kan ha hjemmekontor, bør vurdere det. Politiet ber også skolene vurdere om elever skal holdes hjemme fra skolen på torsdag.
– Kommunene må vurdere stenging av skoler basert på sin lokalkunnskap og varslene som er sendt ut. Det er viktig at dette vurderes og avgjøres av kommunene selv i og med at været treffer forskjellig i ulike deler av fylket, sier Jordbru, og legger til:
– Der skolene stenger bør det være et tilbud til barn med foresatte som har samfunnskritisk funksjon, men også dette må hver kommune vurdere selv.
Folk bør også være forberedt på at uværet kan gjøre at husstander mister strømmen og at telefon- og internettlinjer faller ut i kortere eller lengre perioder.
Anbefalinger til befolkningen
- Hold dere inne
- Følg råd fra beredskapsmyndigheter
- Om du MÅ kjøre, følg råd fra Statens Vegvesen og sjekk veimeldinger (175.no)
- Følg råd og sjekk status fra transportaktører
- Gjør hjemmet klar for et mulig lengre strømbrudd
- Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører
- Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen
- På forhånd vurder tiltak for å begrense skade
Kontaktpersonar
-
Asgeir Jordbru
Tlf: 75 54 78 63 / 93 42 62 00