Redusert jervebestand kan redusere tapene av beitedyr til rovvilt

I disse dager slippes i overkant av 200 000 sau og lam på utmarksbeite i Nordland. Erfaring tilsier at 7-8 % av disse blir borte. Tapene til rovvilt har gått markant ned de siste par årene. Likevel er fortsatt rovvilt den største årsaken til at sau og lam forsvinner i mange områder. Enkelte beiteområder opplever årlig store tap til rovvilt. Her oppsummerer vi noe av det som er gjort for å begrense rovdyrtapene.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 09.06.2016

Uttak av rovvilt er et viktig virkemiddel for å redusere tap av beitedyr

Jervebestanden i Nordland har de siste årene ligget over bestandsmålet på 10 årlige ynglinger. Det er et politisk mål om at lisensfelling skal være det viktigste virkemidlet for å forvalte jervebestanden. Samtidig vet vi at jervejakt er vanskelig og at kvotene sjelden fylles. Av den grunn får gjerne Statens naturoppsyn i oppdrag å gjennomføre ekstraordinære uttak i viktige beiteområder eller kalvingsland med stort tapspotensiale. Denne vinteren hadde den regionale rovviltnemnda myndighet til å fatte vedtak om lisensfelling på jerv. Kvota ble satt til 16 dyr, hvorav 8 tisper.

Etter gjennomført lisensfelling og ekstraordinære uttak er det felt totalt 20 jerv – 9 voksne tisper, 5 voksne hannjerv og 6 valper. Valpene og fire av tispene ble avlivet ved hiuttak. Foreløpige tall fra vinterens bestandsregistrering viser 9 påviste ynglinger av jerv, hvorav altså fire er tatt ut.

Fjorårets bestandsregistrering av gaupe og foreløpige tall fra sist vinter viser at vi ligger under bestandsmålet på 10 årlige ynglinger. Derfor var også kvota for gaupejakt i vinter forholdsvis lav - 6 gauper hvorav inntil 3 voksne hunngauper. Det ble felt seks gauper innafor jaktperioden, fem av disse på ordinær kvotejakt og en på skadefelling. Det ble felt ei voksen hunngaupe. Med en lav totalkvote er det imidlertid ikke mulig å gjennomføre felling i alle områder hvor gaupe forårsaker tap.

Uttakene av rovvilt er gjort i områder med viktige beiteinteresser for sau og/eller tamrein. Vi forventer at dette bidrar til reduserte tap av beitedyr. For reindrifta er særlig de fire gjennomførte hiuttakene viktig, da alle var i tilknytning til kalvingsland og vårbeite hvor tapspotensialet er betydelig.

SNO lyktes med ekstraordinære uttak i alle områder de fikk slikt oppdrag, med unntak av i vestlige deler av Vefsn kommune. I dette området la SNO ned en betydelig innsats, men lyktes ikke med å felle dyr selv om de fant spor etter jerv.

Forebyggende tiltak mot rovviltskader

Tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak er et viktig virkemiddel i rovviltforvaltningen. Til sammen er 7 mill. kroner fordelt til tiltak for sauenæringa og reindriftsnæringa i Nordland i 2016. Størsteparten av midlene benyttes til tiltak i beitenæringene, som for eksempel utvida tilsyn med sau med bruk av vokterhunder eller kadaverhunder og utvida tilsyn og tilleggsfôring av reinsimler i kalvingstida. En god del midler brukes også til å effektivisere jakt/felling, herunder kompetanseheving av kommunale fellingslag. I tillegg har vi en ramme på 1 mill. kroner til tjenestekjøp og forskningsaktivitet, blant bidrar vi i et forskningsprosjekt på gaupe i Indre Salten. Se lenke i høyre marg til egen sak for mer informasjon om bruken av disse midlene.

Beredskap i sommer

Selv om det brukes mye ressurser på uttak av rovvilt og på forebyggende tiltak, forventer vi at det kan oppstå tap av beitedyr til rovvilt i flere områder i fylket i sommer. Særlig i beiteområder som ligger nært inn til fjellområder med stor jerveaktivitet, er vi bekymret for situasjonen. Også hannbjørner på vandring kan forårsake betydelig skade dersom de kommer inn i beiteområder med mye sau. Aktuelle tiltak for å forsøke å begrense tapene kan være ekstraordinært tilsyn og tidligere nedsankning fra utmark. Det er også lav terskel for å iverksette skadefelling i prioriterte beiteområder dersom det oppstår tap, men erfaring tilsier at dette er krevende og sjelden gir resultater. Rovviltnemnda har satt av midler slik at Fylkesmannen kan gi tilskudd til slike tiltak.

Vi har høy beredskap for å besvare henvendelser i forbindelse med tap av sau og rein forårsaket av rovvilt. Kommuner og beitelag/dyreeiere kan nå oss sju dager i uka på rovvilttelefonen (478 29 091). Dette gjør at vi kan behandle søknader om akutte tapsforebyggende tiltak og skadefelling raskt.

Informasjon

Fylkesmannen har i samarbeid med Mattilsynet og Statens naturoppsyn laget en informasjonsbrosjyre om rovvilt og beitesesongen 2016. Brosjyren kan lastes ned fra lenke i høyre marg.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.