Svært få par i Nordland

Siste års registreringer av svarthalepove har gitt bekymringsverdige resultater

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 20.12.2016

Et omfattende feltarbeid ble lagt ned av Norsk Ornitologiske Forening for å kartlegge hekkende svarthalespove (Limosa limosa islandica) i 2016. Hovedfokus har vært på Lofoten og Vesterålen som er de viktigste regionene for arten, men også lokaliteter i Troms og Finnmark har blitt fulgt opp. Resultatene viser en svært liten hekkebestand av svarthalespove i Nord-Norge. Samlet ble kun to sikre og to sannsynlige hekkefunn påvist. De sikre hekkefunnene var på Røst og Andøya, mens de usikre hekkefunnene var i Øksnes og Karlsøy kommune i Troms (se kart). Ut fra dette anslår NOF bestanden av islandica til å ligge på kun 4-9 par.

Kartet viser de to lokalitetene med sikker hekking (grønne) av svarthalespove i Nordland i 2016. I tillegg var det en lokalitet med sannsynlig hekking (oransje).

Svarthalespove er sterkt truet på den norske rødlista og den nordlige underarten av svarthalespove er en prioritert art etter naturmangfoldloven. Utkast til handlingsplan som ble skrevet for arten i 2010, anslo at det var opp mot 30 par av underarten med en hovedutbredelse i nordlige deler av Nordland (link til Miljødirektoratet). På 70- tallet ble det anslått å være opp mot 65 par i landsdelen.

Bakgrunnen for den dramatiske nedgangen er ikke kjent, men sannsynligvis har de tidligere anslagene vært for høye. Mange av svarthalespovene som observeres langs norskekysten vår og høst er islandske hekkefugler. Disse observeres i landsdelen under trekket, samtidig som de som skal hekke ankommer. Dette kan gjøre det utfordrende å vurdere antall hekkende par og aktuelle hekkelokaliteter for arten hos oss. Gjengroing i kulturlandskapet og i mange av innsjøene som svarthalespove tidligere har vært knyttet til kan ha vært en årsak til bestandsnedgangen hos arten, men her trenger vi fortsatt mer kunnskap.

Det blir svært viktig å følge arten tett opp videre med overvåking og informasjon mot kommuner og grunneiere. Og hvis du observerer svarthalespove – ikke nøl med å legge inn observasjonen på www.artsobservasjoner.no eller ta kontakt.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.