Veiledning om havnivåstigning
Veilederen gir gode råd om hvordan kommunene bør behandle havnivåstigning i risiko- og sårbarhetsanalyser, arealplanlegging og byggesaker.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Berit og Cato
Nordland ble på slutten av 2011 rammet av to ekstremvær. Både Berit i slutten av november og Cato i julehelgen førte til ekstremt høy vannstand. Vannstanden som ble målt under Berit var rekordhøy flere plasser og er en hendelse som statistisk sett inntreffer en gang per hundrede år (100-årsflo). Vannstanden under Cato ble noe lavere og var en hendelse som inntreffer cirka hvert 15. år.
Klimaendringer
På grunn av den globale oppvarmingen øker havnivået, dels på grunn av at varmere vann utvider seg og trenger større plass, og dels fordi isbreer smelter. I år 2100 vil en hendelse som Berit inntreffe flere ganger i året, mens en hendelse som Cato vil kunne inntreffe flere ganger i måneden. For å unngå store skader på hus og infrastruktur i fremtiden må derfor havnivåstigning tas med i kommunenes arealplanlegging.
Risiko- og sårbarhetsanalyser
Gjennom plan- og bygningsloven kan kommunen styre ny utbygging og infrastruktur til områder som er mindre utsatt for havnivå, stormflo og bølgepåvirkning. Overordnet risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) etter sivilbeskyttelsesloven vil bidra til å avdekke om eksisterende bebyggelse og infrastruktur er utsatt for fremtidige stormfloer.
Ny veileder
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har nylig utgitt veilederen “Håndtering av havnivåstigning i kommunal planlegging”. Denne veilederen vil være til god hjelp for kommunene i arbeidet med å utarbeide ROS-analyser. Beredskapsstaben hos Fylkesmannen i Nordland har med bakgrunn i denne veilederen og rapporten “Havnivåstigning – estimater for fremtidig havnivåstigning i norske kystkommuner” utarbeidet nivåer for fremtidige stormfloer i Nordland med gjentaksintervall på 20, 100, 200 og 1000 år.