Fylkesmannen anmelder entreprenør og mottak

Avfallsmottaket hadde bare lov å ta i mot 60 tonn rent rivningstrevirke, men tok i mot 165 tonn usortert rivningsavfall fra riveentreprenøren. Nå er begge anmeldt.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 03.12.2012

Det er Helgeland Bioenergi AS og riveentreprenør Trond Tverå AS som er anmeldt for brudd på forurensningsloven, plan- og bygningsloven samt tillatelse gitt av Fylkesmannen i Nordland.

Rivningsavfall fra tre bolighus


Avfallsprodusent Trond Tverå AS har gjort følgende brudd:
• unnlatt å miljøsanere bygget for farlig avfall i forkant av riving
• blandet farlig avfall med ordinært avfall
• unnlatt å kildesortere rivningsavfallet minimum 60 % på riveplassen
• levert alt avfallet til et mottak uten rett tillatelse

Avfallsmottaker Helgeland Bioenergi AS har gjort følgende brudd:
• det er blitt tatt imot og lagret rivningsavfall i strid med Fylkesmannens tillatelse
• det er ikke utført mottakskontroll
• de har unnlatt å melde fra til Fylkesmannen om brudd på tillatelsen

Mottakets ansvar
Av forurensningsloven fremgår det at det kreves tillatelse fra forurensningsmyndighetene for behandling av avfall.

Det påligger ethvert avfallsmottak og ha en mottakskontroll, for å sikre at avfallsleveranser er i tråd med vilkårene i tillatelsen for hvilke avfallstyper de kan ta imot, og i hvor store mengder. Dersom en avfallsleveranse strider med vilkårene i tillatelsen, skal den avvises fra anlegget. Videre skal avfallsmottaket melde fra til forurensningsmyndighetene ved brudd på tillatelsen.

Avfallsprodusentens ansvar
Avfallsprodusenten er pliktig til å levere næringsavfall direkte til godkjent avfallsmottak. Alt avfall som oppstår i næringsvirksomhet er å regne som næringsavfall. Det er dessuten krav om 60 % (vektprosent) kildesortering av alt avfall som oppstår på bygge-/riveplassen. Ved å kildesortere avfallet på riveplassen, er det mulig å gjenbruke eller materialgjenvinne en stor del av avfallet fremfor å energigjenvinne eller deponere det.

Mange helse-og miljøskadelige stoffer har blitt brukt, og brukes fremdeles i bygningsmaterialer. Derfor skal en miljøkartlegging av bygg gjennomføres i forkant av riving, og ofte er det umulig å vite om bygningsmaterialer er farlig avfall eller ikke, før materialet er prøvetatt og analysert.

Farlig avfall betegner avfall som ikke kan behandles sammen med ordinært avfall, fordi det har egenskaper som blant annet kan medføre alvorlig forurensning eller skader på mennesker eller dyr. Dette skyldes at avfallet har én eller flere farlige egenskaper.

Av avfallsforskriften fremgår det at farlig avfall skal leveres til godkjent avfallsmottak. Farlig avfall skal dessuten håndteres forsvarlig og ikke blandes med ordinært avfall.

Allmennpreventive hensyn
Fylkesmannen ser svært alvorlig på at det er mottatt avfall i strid med tillatelsen. Videre at det er levert avfall til et mottak uten rett tillatelse, og at en ikke har dokumentert at avfallet ikke inneholder farlige stoffer. Vi anser det dessuten som skjerpende for saken at entreprenøren som har levert avfallet er styremedlem i virksomheten som har tatt i mot avfallet.

Det er viktig ut i fra sakens alvorlighet i seg selv, og av allmennpreventive hensyn, at myndighetene reagerer på denne typen brudd på forurensningsbestemmelsene. Vi har derfor valgt å anmelde denne saken.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.