Endring i utslippstillatelser etter korallfunn i Økssundet i Steigen kommune
Vi har fattet vedtak om nedjustering av maksimalt tillatt biomasse for Cermaqs anlegg ved Anevik og Oksøy. Avgjørende for vedtakene var funn av artsmangfold av høy verdi ved begge anleggene og at overvåkingsmetoder for slike arter ikke er godt nok utviklet.
En visuell kartlegging av influensområdet til anleggene på Anevik og Oksøy i Steigen kommune har avdekket store forekomster av ulike arter koraller og svamp. Funnene er blant de meste omfattende i nærheten av akvakulturanlegg vi kjenner til i Nordland.
Anevik og Oksøy er sjøanlegg for matfiskproduksjon eid av Cermaq Norway Salmon (Cermaq). Funnene ble gjort først etter mange års drift ved begge anleggene.
Overvåking kan ofte regnes som et avbøtende tiltak hvis akvakultur drives i nærhet til verdifulle naturtyper. Erfaringen med overvåking av koraller er imidlertid svært begrenset, både når det gjelder metodikk og tålegrenser. Koraller forekommer ofte på større dyp og i strømutsatte områder, noe som gjør overvåking utfordrende. I tillegg har koraller en lang levetid og en viss evne til restitusjon, noe som gjør at mulige skader kan oppstå over lengre tid.
Det store artsmangfoldet (av både koraller og svamper og de dyrene som lever knyttet til dem) og manglende erfaring med overvåking av koraller og svamper gjorde at vi varslet tilbakekall av tillatelsene i 2022. Vedtakene på Anevik og Oksøy innebærer nå en nedjustering av produksjonsrammen for å redusere risikoen for negativ påvirkning på artsmangoldet. Samtidig er det satt vilkår om overvåking av koraller og svamper for å se om/hvordan de påvirkes av tillatt forurensning. Det er også satt vilkår om drift som muliggjør oppsamling av en del av utslippet.
Begge vedtakene er påklaget av Advokatfirmaet Thommessen på vegne av Cermaq.