Bygger fjøs av sitkatømmer fra egen skog
Besøk på et vellykket nybygd trefjøs på Løkta i Dønna kommune.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
På skogdagen "Skog og bioenergi" 20. oktober 2014, arrangert av kommunene Dønna, Alstahaug, Herøy og Leirfjord ble det lagt opp til besøk på et nybygd sitkafjøs på Løkta.
Før befaringen av trefjøset ble det avholdt et møte i Sandnessjøen om temaet bioenergi. David Johann v/Fylkesmannen i Nordland satte fokus på Fylkesmannens satsing på bioenergi, kommunens rolle som tilrettelegger og ga en oversikt over statlige støtteordninger på bioenergi. Presentasjonen kan lastes ned ved å følge linken til høyre på side. På møtet deltok Stian Valrygg v/Allskog, private skogeiere fra Alstahaug og omegn, landbrukssjefer fra Dønna, Alstahaug og Leirfjord kommune og Kari-Ann Dragland Stangen v/Helgelands Blad.
Etter møtet om morgenen gikk vi ut med båt til Løkta der deltakerne fikk sett det flotte trefjøset til familien Berntsen Bye. I følge Erlend Bye ble det brukt rundt 800 tømmerstokker fra egen sitkaskog og satt opp som veggelementer i lafteteknikk. Bye skar, høvlet og satte opp tømmeret selv. I forhold til tekniske utfordringer har han ikke merket forskjell ved skjæring av sitkatømmer sammenlignet med norsk gran.
Bruk av sitka fra egen skog til bygging av landbruksbygg er et flott eksempel på at det går an å bruke og videreforedle skogressurser fra egen skog. En betydelig egeninnsats, entusiasme og interesse for byggemetoden og materialet samt litt ekstern fagkompetanse, holder kostnadene nede, samtidig som det gir en flott opplevelse og erfaring for byggmesteren.
Sitka-trelast er godkjent som konstruksjonsvirke etter norsk standarden NS-INSTA 142 og kan styrkesorteres både visuelt og maskinelt. Les mer om sitka på nettsiden til Norsk Treteknisk Institutt ved å følge linken til høyre.