Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøker Lofoten mandag 4. juli

På programmet står flere bedriftsbesøk på Vestvågøy. Media er velkommen på alle programposter.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 04.07.2016

Landbruks- og matminister Jon Georg Dales program i Lofoten

Kl 12.10 Aalan Gård. Et mangfoldig gårdsbruk i Lauvdalen med geiter, ysteri, urtehage, gårdsbutikk og gårdskafe.

Kl 13.40 Pilotturløype Lofoten. Fra gård til gård på gamle ferdselsveier i Lofoten. Aalan gård er en av tre gårder i dette prosjektet.

 Kl 14.50 Lofoten Gårdsysteri. Økologisk drevet gård med geitemelkproduksjon, gårdsysteri, videreforedling av kjekjøtt, salg av opplevelser, skolehage, pedagogisk landbruk, gårdsbutikk og liten gårdskafe.

Kl 15.55 Lofotlam SA. Orientering v/Harry Martinsen. Varden – utsiktspunkt over Unstad.

Kl 17.00 Lill Gunn’s Gårdsbakeri 

Kontaktperson for landbruks- og matministeren: Ståle Norang. Tlf 41 43 80 11

Kontaktperson hos Fylkesmannen i Nordland: Toril Austvik. Tlf 91 70 83 98/91 56 02 55

Jordbruksavtalen 2016-2017

Norges Bondelag og staten ble i pinsen enige om jordbruksavtale for 2016-2017, mens Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene.

Jordbruksavtalen 2016-2017 ble vedtatt Stortinget 14. juni.

Landbruks- og  matminister Jon Georg Dale framhever at årets avtale skal gi grunnlag for en fortsatt økning av matproduksjonen i Norge, slik Stortinget har vedtatt. Han legger derfor vekt på at avtalen skal gi trygghet og stabile vilkår for alle de som i løpet av de par siste årene har investert i landbruket.

Noen andre punkter fra årets avtale:

  • Tilpassinger i tilskuddssystemet slik at en i enda sterkere grad stimulerer til å dyrke korn der det ligger til rette for det, og gras der dette passer best.
  • Mer stimulering av beiting.
  • Etter omlegging av tilskuddssystemene for et par år siden har sau/lammekjøttproduksjonen fått et markant oppsving; et underskudd av norskprodusert lammekjøtt på 10 % er snudd til at Norge nå er selvforsynt. Nå blir de samme grepene gjort på storfe/ku/okse. En regner med at dette vil gi økning i produksjonen og bedre/større utvalg av ulike kvaliteter storfekjøtt.
  • Det såkalte løsdriftskravet blir utsatt i 10 år, dvs at fristen for når kyrne skal kunne gå fritt inne i fjøset, og ikke være bundet på bås, er utsatt fra 2024 til 2034. Spesielt de litt mindre gardsbrukene har vært opptatt av at de kan få mer tid på seg til å bygge om fjøsene. Et slikt krav krever store investeringer hos den enkelte bonde.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.