Mat fra Nordland gjør seg bemerket internasjonalt

Lofotlam mottar PGI. På bildet fra venstre: Anne Mette Johnsen, adm.dir i Stiftelsen Norsk Mat, Gustav Karlsen og Bjørg-Elin Kärn fra Lofotlam, Beate Bertheussen, lammeprodusent fra Suolovarri Gård og landbruks- og matminister Geir Pollestad. Foto:Stiftelsen Norsk Mat

Nordland markerte seg sterkt på den internasjonale landbruks- og matmessen Grüne Woche i Berlin i januar i år. Lofotlam ble offisielt godkjent som Beskyttet Geografisk Betegnelse (PGI) i EU og geitostene "Beiarværing" og "Sæter Whiskyrøkt" fra Beiarmat mottok Spesialitetsmerket. 

Publisert 04.03.2025

Lofotlam mottok europeisk anerkjennelse

Den 17. januar 2025 mottok Lofotlam offisielt PGI-Status (Protected Geographical Indication - PGI) i EU, som betyr Beskyttet Geografisk Betegnelse, under åpningen av Norges stand på Internationale Grüne Woche i Berlin. Daværende landbruks- og matminister GEir Pollestad overrakte beviste til representanter fra Lofotlam; Gustav Karlsen og Bjørg-Elin Kärn. 

 

Lofotlam blir dermed det tredje norske produktet som oppnår PGI-status i EU, en annerkjennelse av den høye kvaliteten på lammekjøttet produsert i Lofoten. De øvrige tre produktene i Nordge som har denne statusen er Fenalår fra Norge og Tørrfisk fra Lofoten. Pollestad uutalte at denne statusen vil løfte både Lofotlam og regionen, og at dette viser at norsk kvalitet blir anerkjent internasjonalt. 

Ost fra Beiarmat hedret for kvalitet og særpreg

imaget6u4n.pngBeiar mat AS mottar Spesialitetsmerket. På bildet fra venstre: Anne Mette Johnsen, administrende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Jørgen Storhaug og Andre Kristoffersen fra Beiarmat, landbruks- og matminister Geir Pollestad, Sivert Simonsen og Eline Grindhaug fra Kyvik Sild. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

 

På Grüne Woche ble Beiarmat fra Nordland og Kyvik Sild fra Rogaland hedret med Spesialitets-merket for sine unike produkter. Beiarmat mottok utmerkelsen for sine geitoster Beiarværing og Sæter Whiskyrøkt. Beiarværing fra Beiarmat AS er en geitost laget av fersk geitemelk, med en moden smak og umamipreg. Sæter Whiskyrøkt, er en geitost med mild, kremet smak og røkt finish.

 

Under tildelingen uttrykte statsråden sin begeistring for disse produktene: "Disse fire produktene er i særklasse i sine respektive kategorier. De representerer det beste innen norsk lokalmat og viser hvor langt vi har kommet når det gjelder kvalitet og innovasjon i matproduksjon." 

 

Spesialitet-merket, som administreres av Stiftelsen Norsk Mat, er det offisielle merket for lokalmat- og drikkeprodukter i Norge med helt spesielle kvaliteter og særpreg. Merket tildeles kun produkter som virkelig skiller seg ut, og utvelgelsen gjøres av en uavhengig fagjury bestående av eksperter innen mat og drikke. 

 

Denne artikkelen er utarbeidet med utgangspunkt i informasjon fra Stiftelsen norsk mat, Statsforvalteren i Nordland og KI

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Internationale Grüne Woche 2025

Den Internationasjonale landbruks- og matmessen Grüne Woche ble arrangert i Berlin 17.-25. januar i år. Flere enn 400 000 besøkte den prestisjetunge messen med 1400 utstillere fra 60 land. Norge ble representert av regionene Nord og Fjord. 34 bedrifter fra Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard deltok for å presentere et utvalg av landsdelens beste mat- og reiselivsopplevelser.