Bruk av fjernmåling for økt presisjon i engdyrking
NIBIO har undersøkt hvordan sensorteknologi på ulike plattformer kan brukes i grovfôrproduksjon for å lage systemer tilpasset både regionale interesser og den enkelte gårdbruker. Resultatene fra prosjektet kan være med å bidra til en mer effektiv og bedre ressursforvaltning i grovfôrproduksjonen.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Denne typen teknologi vil være nyttig i grovfôrfylket Nordland, og andre deler av landet der det drives grovfôrproduksjon. Potensialet til grovfôrressursene må utnyttes mer optimalt for å oppnå økte avlinger og mer lønnsom husdyrproduksjon. En rask kartlegging av avlingsmengde og kvalitet på ulike nivå fra engskifte til region og på nasjonalt nivå, vil kunne gjøres med fjernmålingsteknologi slik som sensorer på traktor, droner og satellitt, samt bærbare verktøy.
Hva er fjernmålingsteknologi?
Kort fortalt er fjernmålingsteknologi basert på at alle objekter reflekterer eller avgir strålingsenergi i form av elektromagnetisk stråling. Fysiske og kjemiske forhold ved plantene bestemmer refleksjonsmønstret fra vegetasjonen. Når sensorer tas i bruk som kan oppfatte store deler av lysspektret, er det mulig å utvikle modeller basert på sammenhengen mellom refleksjon og målt avling og kvalitet.
Gjennomføring og resultatet av undersøkelsene
Prosjektet etablerte forsøksfelt på tre ulike steder i Norge og målte reflektans med håndholdt sensor rett før avling ble høstet og veid fra to slåtter fra hvert sted. På to av feltene ble det også brukt sensor på drone. I tillegg analyserte man fôrkvaliteten i avlinga. Resultatene viste at fjernmåling er en god måte å estimere avling og fôrkvalitet i grovfôrdyrking, og fortrinnsvis undersøkelser gjennomført ved bruk av drone. Det er imidlertid viktig å ta hensyn til andelen kløver og urter i enga.
Les mer om gjennomføring og resultatene fra prosjektet i resultatrapporten.