Økokjøtt-prosjekter har fått midler
Fylkesmannen har i løpet av høsten innvilget to prosjekter som skal øke andel av økologisk kjøttproduksjon og -forbruk i Nordland.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Midlene til prosjektsatsinger er i henhold til regionale handlingsplanmidler for økologisk landbruk, under strategi 2 i Fylkesmannens strategiske plan for økologisk mat i Nordland: Økomat – så klart!
Norsk landbruksrådgiving Helgeland har fått 90 000 kr til forprosjektet «Unike produkter fra unike kulturlandskap – kjøtt fra gammelnorsk sau på Helgeland», der de skal kartlegge produsenter og finne flaskehalser for videreforedling/salg av økologisk gammelnorsk sau på Helgeland. Her finnes allerede flere produsenter, og noen potensielle som vurderer omlegging til økologisk drift. Prosjektet skal også bygge nettverk mellom produsenter, slakteri, foredlere og omsetningsledd, med sikte på helkjedesamarbeid.
LofotenMat SA har fått innvilget 83 640 kr for forstudiet «Nisjesau til marked». I prosjektet skal saueprodusentene i Lofoten og Vesterålen kartlegges for å se på interessen for omlegging til villsau, eventuelt omlegging fra konvensjonelt sauehold til økologisk (både villsau og kvitsau). Forstudiet skal ende opp i et forprosjekt og hovedprosjekt med et langsiktig mål om å få villsau og økologisk sau fra Lofoten og Vesterålen ut i markedet (både i dagligvare og i serveringsbransjen). Prosjektet har også fått midler (kr 150 000) fra Fylkesmannens regionale bygdeutviklingsmidler (BU-midler), da prosjektet ikke kun omhandler økologisk drift.
Midlene ble utlyst 9. april 2013. Under resultatmål 2 i Økomat – så klart! er det fastsatt at minst 20 % av all gammelnorsk sau i Nordland, og 5 % av øvrig sau, skal være økologisk innen 2020. For 2012 er disse tallene henholdsvis 9,9 % for gammelnorsk sau og 7,7 % for vanlig sau. Fylkesmannen håper at de to prosjektene vil bidra positivt framover for å nå våre mål i Nordland!