Høring av søknad om tillatelse til mudring og utfylling i sjø ved Salten Verk i Sørfold kommune

Høyringsfrist:
13. desember 2024 23:59
Oversiktskart (venstre) og detaljkart (høyre) over tiltaksområdet. Mudringsfelt er markert i rødt og utfyllingsfelt i grått på detaljkart. Illustrasjonene er hentet fra søknad utarbeidet av Norconsult AS.

North Sea Container Line AS har søkt Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i sjø ved Salten Verk i Sørfold kommune. Hensikten med tiltaket er å utdype ved kai for å tilrettelegge for større containerskip.

Publisert 13.11.2024

Bakgrunn

North Sea Container Line AS går over til bruk av større containerskip, og har derfor behov for dypere innseiling foran kai ved Salten Verk. Dette krever en mudring av sjøbunnen ned til kote -9 m (ref. sjøkartsnull).  Det søkes om mudring av inntil 2 000 kubikkmeter sjøbunn over et område på omtrent 1 800 kvadratmeter.  Tiltakshaver anslår at mudringsmassene i all hovedsak vil bestå av løsmasser (sand og silt), men at det også er noe sprengstein i området etter en tidligere utfylling. Det er også behov for å etablere erosjonssikring på østsiden av kaia, som innebærer en utfylling på omtrent 1 400 kubikkmeter over et område på 800 kvadratmeter.  Erosjonssikringen skal etableres etter at mudringen er gjennomført.

Metode for mudringen er ikke fastsatt. Tiltakshaver opplyser at dette vil avhenge av entreprenør, men at en kombinasjon av mudring fra land og fra lekter er sannsynlig. Videre oppgir tiltakshaver at mudringen vil gjennomføres på en måte som begrenser partikkelspredning. Mudringsmassene er planlagt avvannet ved mudringssted, og vann er planlagt ledet tilbake til sjø. Etter avvanning er massene planlagt transportert til lovlig avfallsanlegg. Det er også planer om å gjenbruke større blokker og stein som mudres til erosjonssikring.

Metode for utfylling er ikke bestemt. Tiltakshaver oppgir at de enten vil slippe massene fra lekter i vannmassen for så å sortere disse med gravemaskin, eller plassere massene direkte med gravemaskin. Det er her tale om utfylling med sprengsteinsmasser i to lag, et filterlag og et ordnet steinlag. Steinene i filterlaget vil være av størrelsen 120 mm til 300 mm, og steinene i det ordnete steinlaget vil være halvtonnsblokker.  

Tiltaket i sin helhet er estimert å kunne gjennomføres i løpet av 3-4 uker.

 

Naturverdier

Sørfolda er et nasjonalt viktig gytefelt for torsk, og et gyteområde for flere arter. Omtrent 1 km sørvest for tiltaksområdet har Lakselva sitt utløp. Lakselva er en elv med høy tetthet av laks og den rødlistede arten elvemusling (Margaritifera margaritifera), som benytter laksen som vert for reproduksjon. Dette betyr at vandringsveien for laks går like ved tiltaksområdet. Det er ikke registrert fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse i direkte tilknytning til tiltaksområdet. Det er heller ikke registrert sårbare naturtyper i området.

 

Forurensning

Norconsult AS utførte i 2023 miljøundersøkelser i og ved tiltaksområdet. Det ble påvist forurensninger av PAH-forbindelser til og med tilstandsklasse V (svært dårlig) i tiltaksområdet. Analyseresultatene er vurdert i henhold til Miljødirektoratet sitt system for grenseverdier for klassifisering av vann, sediment og biota gitt i veileder M-608/2016. Rapport med resultater fra sedimentundersøkelsene ligger under «Dokumenter» på denne siden.  

Tiltakshaver har undersøkt de øverste 10 cm av sedimentlaget, men antar at det er forurenset ned til 50 cm. De antar ikke forurensning dypere enn 50 cm. Tiltakshaver skal mudre opptil 5 m ned i sjøbunnen, og planlegger derfor å skille masser fra de øverste 50 cm av sedimentlaget fra dypereliggende masser, og analysere de dypereliggende massene for forurensning etter de er tatt opp. Massene vil sorteres etter forurensningsgrad og kjøres til lovlig avfallsanlegg. Ikke-forurensede masser av grovere fraksjoner er planlagt brukt i den omsøkte utfyllingen.     

Som avbøtende tiltak oppgir tiltakshaver at det skal mudres på en skånsom måte, og at sprengstein som legges i utfylling skal være sprengt med elektroniske tennere. Tiltakshaver skal også søke kommunen om dispensasjon fra reguleringsplanen for området med ønske om at anleggsarbeidet kan utføres i vandringsperioden for laks, og oppgir at eventuelle avbøtende tiltak for å ivareta laks vil bli avgjort i den forbindelse.

 

Høring

Søknaden med vedlegg er publisert under «Dokumenter» på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 13. desember 2024. Merk med referansenummer 2024/1726.