Høring av søknad fra The Quartz Corp AS om tillatelse til utfylling og mudring i sjø ved Revskjæret på Drag industriområde i Hamarøy kommune

Høyringsfrist:
11. september 2024 23:59
Utsnitt av kart fra søknaden som viser det planlagte utfylling og mudringsområdet.

Høring av søknad fra The Quartz Corp AS om tillatelse til utfylling og mudring i sjø ved Revskjæret på Drag industriområde i Hamarøy kommune.

Publisert 08.08.2024

Om tiltaket
The Quartz Corp AS ønsker å etablere nytt industriområde med kaianlegg for større fartøy. Målsettingen er å flytte mest mulig varetransport fra vei til sjø, og sikre mulighet for fortsatt drift og utvikling av The Quartz Corp AS sine aktiviteter og arbeidsplasser på Drag. I den forbindelse søker de statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i sjø for 90 000 kubikkmeter fyllmasser over et område på 18 000 kvadratmeter. Det søkes også om å mudre 6 750 kubikkmeter sedimenter over et areal på 7 000 kvadratmeter.

Forurensning i tiltaksområdet             
Det er gjennomført en undersøkelse av overflatesediment samt dypere kjerneprøver for forurensingspåvirkning i området hvor utfylling og mudring er planlagt.  Det ble ikke påvist innhold av miljøgifter over tilstandsklasse II (god miljøtilstand) i prøvene. Sedimentene klassifiseres derfor som ikke forurenset.

Naturverdier og interesser i området
Tysfjorden er et kandidatområdene for marint vern med bakgrunn i at fjorden er et komplekst økosystem med stor spennvidde av ulike naturtyper. Det er derfor generell høy sannsynlighet for forekomst av verdifulle og sårbare arter og naturtyper både i omsøkt tiltaksområde og i området rundt dette. Det er forventet at arbeidet med marint vern av fjorden vil igangsettes i løpet av 2024.

Det er registrert arter av stor og særlig stor forvaltningsinteresse ved tiltaket, i hovedsak sjøfugl. Det er ikke registrert sårbare naturtyper i databasen «naturbase» i og rundt tiltaket. Det finnes imidlertid selvstendige spredte observasjoner av bambuskorall og rugl i området, og det vurderes som stor sannsynlighet for forekomst av koraller og svamper her.

Det er kartlagt fiskeinteresser og gyteområder tett ved planlagt tiltak. Tiltaket ligger i et område som er kartlagt som et lokalt viktig gytefelt for kysttorsk. Det er i tillegg registrert et gyteområde for torsk og sei i Dragsbukta, omtrent 600 meter fra tiltaksområdet. Det er låssettingsplasser for sild lokalisert på Drag. Det fiskes med aktive redskaper (landnot) etter sild i Dragsbukta fra oktober til februar. Det fiskes med passive redskaper (udefinert garn) nord og øst for tiltaksområdet.

Det er registrert flere akvakulturlokaliteter i nærheten av tiltaksområdet. Lokalitetene 31317 Bjørkvik og 30637 Rahkasluokta ligger nærmest, henholdsvis ca. 2 km og 5 km sørøst for tiltaksområdet.

Høring
Søknaden med vedlegg er publisert under «Dokumenter» på denne siden.  Eventuelle uttalelser til søknaden sendes til sfnopost@statforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 11.09.2024. Vi ber om at referanse 2023/33437 oppgis ved henvendelse til oss.

Høyringsfrist:
11. september 2024 23:59