Høring av søknad om utfylling – Ballstad – Vestvågøy

Høyringsfrist:
18. august 2023 23:59
Oversikt over tiltaksområdet. Det omsøkte utfyllingsområdet er markert i rødt og blått. Illustrasjon er laget av Multiconsult og er hentet fra konsekvensutredning for detaljreguleringsplan av Ballstad servicehavn.

Godthåp AS har søkt Statsforvalteren i Nordland om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i sjø ved Ballstad Slip i Vestvågøy kommune.

Publisert 03.07.2023

Om tiltaket

Det søkes om utfylling av 92 150 m3 sprengsteinmasser over 18 700 m2 sjøbunn. Tiltaket har til hensikt å vinne landareal for å tilrettelegge for nye industriarealer for utvidelse og videre drift av Ballstad Slip. En del av området skal også brukes til offentlig kai.  Utfyllingen er planlagt utført fra land, og utfyllingsmassene skal tilføres ved tipping fra lastebil. Det skal legges ned en sandpute under utfyllingsmassene for å motvirke oppvirvling av forurenset sediment.

Forurensning

Det ble i 2010 og 2016 utført miljøundersøkelser av sjøbunnen rundt tiltaksområdet, og analysene fra disse viser en sjøbunn sterkt forurenset av kobber, TBT og flere PAH-forbindelser (tilstandsklasser IV og V). Det er ikke foretatt prøver direkte i utfyllingsområdet, men det fremstår sannsynlig at tilstanden i utfyllingsområdet ikke er bedre enn i områdene rundt, da det ellers er høy grad av forurensning i havna.

Naturverdier

Det er registrert en stor forekomst av naturtypen skjellsand ved utløpet av Ballstad havn, omtrent 400 meter sørøst for tiltaksområdet. Det er også registrert gyteområde og oppvekst- og beiteområde for flere arter fisk omtrent 1900 meter øst for det omsøkte tiltaksområdet. Det er observert fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse i og ved tiltaksområdet.

Høring

Søknaden er publisert under høringer på Statsforvalteren i Nordland sin nettside www.statsforvalteren.no/nb/nordland/hoeringer/. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, postboks 1405, 8002 Bodø innen 18. august 2023