Flere deltar i kvalifiseringsprogrammet i Nordland

I Nordland er antallet deltakere så langt i år 14 % høyere enn for hele 2013. For hele landet er gjennomsnittlig deltakerantall så langt i år 6 % lavere enn i fjor. Nordland har den største veksten i landet der Bodø-kontoret bidrar mest til at totalantallet har økt. Det er likevel slik at kun seks av 43 kommuner i fylket har oppnådd forventet antall deltakere i kvalifiseringsprogrammet (KVP) så langt.

 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 10.07.2014

I hele landet var det ca. 5550 deltakere i KVP ved utgangen av første tertial 2014. 246 av disse deltakerne hører til i  Nordland.

Resultater - hva avsluttes deltakerne til?

Av 27 personener som avsluttet sitt kvalifiseringsprogram i løpet av første kvartal i Nordland  gikk

  • 8 ut i ordinær jobb
  • 5 til sosialhjelp for avklaring mot  arbeidsavklaringspenger (AAP) eller uførepensjon
  • 6 til sosialhjelp uten avklaring
  • 1 til utdanning
  • 2 til arbeidsmarkedstiltak

Antallet med overgang til utdanning ligger lavt i Nordland.  Fylkesmannen har stilt spørsmål ved at en av fem deltakere går tilbake til sosialhjelp som hovedinntekt. Betyr det at innholdet i KVP ikke er godt nok eller at oppfølgingen ikke er tilfredsstillende?

Flere yngre deltakere

Antall KVP-deltakere under 25 år har økt og utgjør nå 24 % av deltakerne. Det er positivt at flere unge deltar i KVP siden programmet kan være et viktig hjelpemiddel for å hjelpe denne gruppen ut i jobb eller tilbake til skole. 

Utfordringer i kommunene

En del NAV-kontor melder at det har vært vanskelig å finne aktuelle KVP- kandidater. Mangel på tid og ressurser til å arbeide med tett oppfølging av enkeltpersoner blir ofte nevnt som årsak. Forståelse for selve lovverket og den tekniske prosessen i KVP har også vært tema. For mange kommuner er mangel på tiltaksplasser i skjerma virksomhet og manglende mulighet til å bruke ordinære praksisplasser et problem. Når det gjelder ordinære praksisplasser er det både en utfordring å få innpass hos arbeidsgivere og en utfordring at det i perioder er mangel på driftstilskudd for å starte opp arbeidspraksis.

Varierende fokus på KVP

NAV-kontorene har varierende fokus på KVP samt sprik i sosialfaglig og arbeidsrettet kompetanse. En del langtidsmottakere av sosialhjelp mangler behovsvurdering og kommer derfor ikke i rett innsatsgruppe for å bli vurdert for KVP.  Det er viktig med gode rutiner og kvalitet på behovsvurderinger og arbeidsevnevurderinger for å sikre at også sosialhjelpsmottakere får rett oppfølging.

En gylden mulighet

Formålsparagrafen i sosialtjenesteloven handler ikke bare om å sikre sosial og økonomisk trygghet men også å fremme selvstendighet, overgang til arbeid, sosial inkludering og aktiv deltakelse i samfunnet. Fylkesmannen har inntrykk av at det fortsatt er behov for større arbeidsfokus inn i det sosialfaglige arbeidet ved NAV-kontorene. KVP er nettopp en gylden mulighet til å arbeide sosialfaglig og arbeidsrettet i NAV.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.