Kronikk: Barn mangler vern

I 2017 gjennomførte Barne- ungdoms og familiedirektoratet en kartlegging hos barneverntjenestene der de stilte spørsmål om tjenestenes beredskap utenom ordinær arbeidstid. Kun to av 25 barneverntjenester i Nordland svarte da at de hadde en slik beredskap.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 13.12.2018

Kronikk av: Merete Troli, avdelingsdirektør ved Sosial- og vergemålsavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland

Barnevernloven stiller krav om at barneverntjenesten skal «sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid».

Vold og overgrep mot barn skjer selvfølgelig ikke bare i kontortiden til barneverntjenestene. I akutte situasjoner er det ekstremt viktig at det tas en rask og god faglig vurdering av hva som må gjøres.

Derfor er det viktig at kommunenes barneverntjenester har en forsvarlig organisert akuttberedskap for barn og ungdom der de kan bidra med sin faglige kompetanse.

Hvor er barnas beredskap?

Slik situasjonen har vært i Nordland, har beredskapen for barn og unge ikke vært forsvarlig. I den grad barn har blitt hjulpet utenfor ordinær arbeidstid, har det vært frivillig og i en del tilfeller vært tilfeldig om det var mulig å få kontakt med noen i barneverntjenesten.

På mange andre samfunnsområder er vi «eksperter» i beredskap, noe som i seg selv er bra. På senvinteren 2018 ble det satt inn store ressurser for å ha beredskap på grunn av rasfare, vi har flomberedskap, viltberedskap, brannberedskap, årlige heimevernøvelser og annen militær beredskap.

Men hvordan er det med beredskapen når det skjer noe alvorlig med barna våre?

Jeg har hørt historier der politiet kommer opp i situasjoner med husbråk, hvor politibetjenter må hente barna ut fra hjemmene sine og kjører rundt med de i politibilene fordi de ikke vet hva eller hvor de skal gjøre av barna. Rutinene er ikke på plass og det kan, i verste fall, ta flere dager før det blir gjort en barnevernfaglig vurdering for barna.

Da stiller jeg meg spørsmålet, er ikke barna viktige nok?

Vi må ta ansvar

Det er ikke barnas ansvar å beskytte seg selv, det er vårt ansvar. Likeledes er det vårt ansvar at barn og unge får vokse opp i et trygt oppvekstmiljø som gjør at de får en best mulig psykisk og fysisk helse. Dette krever en akuttberedskap som ivaretar barn og unge når det skjer noe uforutsett som kan skade deres fysiske eller psykiske helse eller i verste fall deres liv.

Det er på høy tid at kommunene prioriterer å få på plass en god, forsvarlig og formelt organisert akuttberedskap for barna våre.

Fylkesmannen i Nordland har som mål at vi skal bidra til at nordlandskommunene sikrer rask og god hjelp når barn og unge trenger akutt barnevernfaglig bistand.

Det er en målsetting at alle kommunene har etablert en barnevernfaglig og døgnbemannet akuttberedskap for barn og unge innen 2019.

I Nordland har vi mange små kommuner. Pr. 1.1.2018 har 24 kommuner i Nordland under 2 800 innbyggere, herav 14 kommuner under 1 500.

For en liten kommune vil det i realiteten ikke være mulig å ha en barnevernfaglig beredskap utenfor kontortid uten at det blir for mange vakter for de få barnevernansatte i kommunen.

Barnevernarbeid er myndighetsutøvelse som er gitt kommunen etter lov. Eneste mulighet for å la andre enn egen kommune utføre og være ansvarlig for det barnevernfaglige arbeidet er derfor interkommunalt samarbeid etter reglene i kommuneloven eller kommunesammenslåing.


For å få en beredskap til å fungere på god, forsvarlig og lovlig måte må derfor kommunene jobbe sammen og inngå interkommunalt samarbeid.

Hva gjør Fylkesmannen i Nordland?

Fylkesmannen gjennomfører dialogmøter med kommuner i fylket der administrativ og politisk ledelse samt barneverntjenesten og andre relevante aktører er invitert til å delta. I møtene informerer Fylkesmannen om kravet om å få på plass en faglig forsvarlig barnevernfaglig akuttberedskap.

Videre har Fylkesmannen gitt økonomisk støtte etter søknader fra kommuner som har lagt en plan for å jobbe for samordnede løsninger for å få en forsvarlig døgnbemannet barnevernfaglig beredskap.

Tema akuttberedskap for barn er også tatt opp på seminarer og arrangementer med kommunene.

Status i Nordland

Selv om situasjonen har vært for dårlig til nå, har kommunene i Nordland jobbet godt i 2018 for å få på plass en beredskap. Per 1. desember 2018 opplyser samtlige kommuner i Nordland at de har tatt opp eller vil ta opp temaet akuttberedskap med en eller flere kommuner. Men nå er det viktig at det ikke bare blir gode intensjoner eller ord – det kreves handling. Fylkesmannen forventer at dette arbeidet prioriteres slik at beredskapen er på plass når 2019 starter.

Det er i alles interesse at vi har en akuttberedskap som kan være med å bidra til å sikre en trygg barndom. Tryggheten skal barna ha med seg gjennom hele livet og gjøre neste generasjon til gode samfunnsborgere!

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar