Høring: Mudring og dumping i Myre havn
- Høyringsfrist:
- 22. februar 2013 15:30
Kystverket har søkt Fylkesmannen om tillatelse til mudring og disponering av masser i Myre havn, Øksnes kommune. Tiltaket er en del av Kystverkets handlingsplan 2010-2019.
Bakgrunn
Myre havn er en travel havn med svært mange anløp pr. år. Innløpet til havna er trangt og eksponert for sjø fra nordvest. Det er derfor behov for forbedring av innseilingsforholdene i havna. Tiltaket det søkes om samsvarer med den vedtatte reguleringsplanen. Denne omfatter utdyping av innløpet til havna i en bredde på 80 meter og en dybde på 8,5 meter (under sjøkartnull).
Om tiltaket
Det skal mudres ca. 350000 kubikkmeter masser over et areal på ca. 116500 kvadratmeter. Videre skal det bygges molo fra Gjæva og over Myreskjærene. Det vil også bygges molo ut fra Vorneset. Moloene vil få et samlet areal på ca 6000 kvadratmeter. Det vil bli etablert et deponi på ca 49400 kvadratmeter på Kartneset. Her vil man legge mudrings- og sprengningsmasser som ikke benyttes i moloene, samt forurensede masser. Kystverket har ansvaret for at det ikke spres forurensning fra deponiet til omgivelsene.
Arbeidet er tenkt startet opp høsten 2013.
Forurensninger
I utdypingsområdet har det blitt påvist høye verdier av tjærestoffer/polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) og antibegroingsmiddelet tributyltinn (TBT). Toksisitetstester har vist at sedimentene i utdypingsområdet utgjør en økologisk risiko. Det planlegges derfor å isolere disse sedimentene i bunnen av deponiet på Kartneset.
Man ønsker å dekke til massene med høye verdier av PAH som har blitt påvist i deponeringsområdet. Denne forurensningen vil gjøres mindre tilgjengelig for miljøet i omgivelsene når deponiet fylles opp med mudringsmasser.
Det har blitt påvist TBT i molotraseen, men i konsentrasjoner under grenseverdien som er satt av Klima- og forurensningsdirektoratet. Molotraseen betraktes derfor som ren.
Konsekvenser av tiltaket
Tiltaket vil ha en lokal negativ påvirkning på naturmiljøet. For molotraseen og utfyllingsområdet er endringene permanente. For utdypingsområdet er det sannsynlig at dyre- og plantelivet vil komme tilbake. Tiltaket vil ikke komme i konflikt med vernede eller viktige naturverdier ut i fra registreringer som er gjort i Naturbase.
Høring
Søknaden er lagt til offentlig gjennomsyn hos Øksnes kommune.
Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Fylkesmannen i Nordland, tlf. 75 53 16 04. Eventuelle merknader sendes per post til Fylkesmannen i Nordland, 8002 Bodø eller på e-post til fmnopost@fylkesmannen.no
- Høyringsfrist:
- 22. februar 2013 15:30