Prinsesse Astrid avduker skulptur i Ålesund

Prinsesse Astrid, fru Ferner, vil 30. august avduke en statue av motstandshelten Joachim H. Rønneberg. Avdukingen skjer på Rønnebergs 95-årsdag.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 16.07.2014

Statuen av motstandshelten Joachim H. Rønneberg  er et initiativ fra Ålesund Øst Rotary Klubb og Aalesunds museum. 

Statuen er laget av kunstneren Håkon Anton Fagerås og består av en sokkel i granitt og en helfigur som viser Rønneberg i en positur som entrer et bratt lende. Statuen vil ha en inskripsjon med opplysninger om hva statuen forteller og navn på dem som deltok i to av de mest kjente aksjonene Rønneberg ledet; Tungtvannsaksjonen på Rjukan og operasjon Fieldfare i Tafjordfjella på Sunnmøre.

Statuen vil bli plassert i den sørlige delen av Rådhusplassen i Ålesund.

Kunstneren Håkon Anton Fagerås (f. 1975 i Bø) er en norsk skulptør bosatt i Oslo. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Fagerås har deltatt på mange utstillinger og er innkjøpt av private og offentlige institusjoner.

Joachim Holmboe Rønneberg er født i Borgund 30. august 1919. Han var norsk motstandsmann under krigen og flyktet til Storbritannia fra Ålesund med en fiskeskøyte i 1941. Der ble han med i Kompani Linge. Rønneberg var leder for gruppen som sprengte tungtvannsanlegget på Vermork i Rjukan i 1943. Rønneberg ble ansatt i NRK i 1948 og avsluttet karrièren som redaksjonssjef i 1987.

 

For mer informasjon:

Ingebrigt Holst-Dyrnes, leder i statuekomiteen for Joachim H. Rønneberg, tlf: 913 69 266.
Vidar Myklebust, rådgiver Fylkesmannen i Møre og Romsdal, tlf: 71 25 84 19
Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef, Det Kongelige Slott, tlf: 908 26 849