Kommunene i Vestfold og Telemark er best i landet på beredskap
DSBs årlige kommuneundersøkelse viser at 82 prosent av kommunene i Vestfold og Telemark oppfyller krav til kommunal beredskapsplikt. De er dermed best i landet på dette området.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
- DSBs årlige kommuneundersøkelse bekrefter at kommunene i Vestfold og Telemark jobber veldig bra med samfunnssikkerhet, men undersøkelsen viser også at de må i større grad ta eierskap til egen risiko og sørge for oppdatert planverk, sier direktør Cecilie Daae i DSB.
Kommunene i Vestfold og Telemark har et høyt fokus på samfunnssikkerhet, administrativt og politisk.
- Først og fremst er disse resultatene en gledelig dokumentasjon på den jobben kommunene gjør. De setter av ressurser og jobber godt sammen med andre aktuelle aktører i kommunen. Hendelser de senere årene også bidratt til å aktualisere behovet for både forebygging og beredskap, sier fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser i Vestfold og Telemark.
Endret risikobilde
Risikoforholdene endrer seg over tid. Naturhendelser som skred, flom, tørke eller skogbrann, eller etablering av et nytt utbyggingsområde i kommunen, vil gi behov for nye risikovurderinger. Det er derfor viktig at kommunens risikoanalyser og planer for beredskap og krisehåndtering er oppdatert.
- Vi ser fortsatt behovet for målrettet jobbing på dette området. Etter skogbrann- og tørkesommeren i 2018 må vi se hvordan vi i større grad kan forebygge eller redusere risiko gjennom kommunale planer. Offentlige myndigheter må i enda større grad trekke inn andre deler av samfunnet i beredskapsarbeidet. Næringsliv, frivillige organisasjoner, bransjeforeninger og lokallagene i bondelaget er eksempler på aktører som bør tas med, sier Kaiser.
Halvparten rammet av naturhendelser
Halvparten av kommunene i Vestfold og Telemark svarer at de har vært rammet av naturhendelser de siste to årene. De har rapportert inn skogbranner, kraftig snøfall, flom, skred og vann på avveie som alvorlige hendelser. Naturhendelsene medførte redusert framkommelighet og utfordret kommunens kriseledelse og krisehåndtering. Kommunene melder også om skader på naturmiljø, infrastruktur og private boliger.
63 prosent svarer at de har eksisterende bebyggelse som ligger utsatt til for naturfare. Ingen av kommunene har vurdert relokalisering av bebyggelse til tryggere områder, men det er likevel viktig at kommunene har oversikt over denne risikoen, slik at de kan iverksette tiltak hvis det blir nødvendig.
- Skal vi unngå at kostnadene og skadene blir for store, må det forebyggende samfunnssikkerhetsarbeidet i kommunene styrkes. Og vi må jobbe mer systematisk for å sikre at det ikke bygges der det i fremtiden vil bli utfordrende eller farlig å bo, sier Daae.
Økt potensiale for samarbeid
Det er en klar sammenheng mellom kvaliteten på samfunnssikkerhetsarbeidet og de kommuner som samarbeider tett med for eksempel politi, frivillige organisasjoner, storulykkevirksomheter, energi- og nettselskaper, Avinor, Kystverket, Forsvaret og Sivilforsvaret. Kommunene i Vestfold og Telemark ligger stort sett litt over landsgjennomsnittet når det gjelder samarbeid med andre aktører. DSBs anbefaling er å øke samarbeidstakten ytterligere der dette er mulig. I tillegg har samtlige kommuner etablert kommunalt beredskapsråd.
Utvalgte tall om Vestfold og Telemark i Kommuneundersøkelsen
- Alle 27 kommuner i Vestfold og Telemark har besvart årets kommuneundersøkelse.
-Som eneste i landet har alle kommuner i Vestfold og Telemark regelmessige møter i de kommunale beredskapsråd.
- 78 prosent av kommunene i embetet har en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse som oppfyller utvalgte krav. Dette er godt over landsgjennomsnittet.
- 78 prosent av kommunene i Vestfold og Telemark har en overordnet beredskapsplan som oppfyller utvalgte krav. Dette er også godt over landsgjennomsnittet.
- 78 prosent av kommunene har øvd overordnet beredskapsplan siste to år.
- Hele 89 prosent av kommunene har en plan for oppfølging av arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap i kommunen. Også her er kommunene i Vestfold og Telemark langt bedre enn landsgjennomsnittet.
Mer om kommuneundersøkelsen
DSB har siden 2002 gjennomført spørreundersøkelser om kommunenes samfunnssikkerhetsarbeid. Datamaterialet er å regne som en egenrapportering fra kommunene. De siste årene har svarprosenten for kommuneundersøkelsen ligget på om lag 90 prosent. Tallene i undersøkelsen gir derfor et godt grunnlag for å si noe om status på samfunnssikkerhetsarbeidet i kommunene.
Les mer om undersøkelsen her: https://www.dsb.no/menyartikler/statistikk/kommuneundersokelsen/
Kommunal beredskapsplikt
Forskrift om kommunal beredskapsplikt pålegger kommunen å arbeide helhetlig og systematisk med samfunnssikkerhet og beredskap. Mer om regelverk og veiledning til forskrift om kommunal beredskapsplikt finner du her: https://www.dsb.no/lover/risiko-sarbarhet-og-beredskap/