Trangt og lite tilgjengelig i Oslofjorden

Trengsel, mangel på informasjon og problem med tilgjengelighet gjør at mange bruker Oslofjorden mindre enn de ønsker, viser ny undersøkelse.

Publisert 08.05.2024

Regjeringa vil at Oslofjorden skal være rein, rik og tilgjengelig for alle, og tiltaksplanen for Oslofjorden inneholder en rekke tiltak for å fremme et aktivt friluftsliv. For å gi kommunene og friluftsrådene et bedre grunnlag i dette arbeidet har Miljødirektoratet fått gjennomført en større undersøkelse av friluftslivsbruken langs, på og i fjorden.

– Vi vet at det har vært mye nedbygging og flere eksempler på ulovlige stengsler i strandsonen i Oslofjordområdet. Undersøkelsen bekrefter at folk langs fjorden opplever dette som et problem, og dette understreker viktigheten av å følge opp Oslofjordplanens mål om å bedre allmennhetens tilgang til strandsonen.

Gjennom Oslofjordplanen er det satt i gang en del tiltak for å hindre nedbygging og bedre tilgjengelighet for strandsonen.

Blant annet er det etablert et kystsonenettverk for kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere hvor kurs og seminarer bidrar til bedre kompetanse om forvaltning av arealer i strandsonen og i sjøområdene.

Dersom det trengs juridiske avklaringer, kan oslofjordkommunene få hjelp fra Miljødirektoratets ordning for juridisk bistand som skal bidra til å bedre allmennhetens tilgang til strandsonen. Siden oppstarten for to år siden har over halvparten av kommunene benyttet seg av tilskuddsordningen.

– Vi ser at mange kommuner har blitt mye flinkere til å ta hensyn til tilgang til strandsonen. Men vi vet at strandsonen gjerne er svært attraktive arealer for mange formål, og å rydde opp i ferdselshindringer i strandsonen er svært tid- og ressurskrevende, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.


Les mer om saken på hjemmesiden til Miljødirektoratet.

 

Kontaktperson i Miljødirektoratet:

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.