Påklaging av dispensasjonsvedtak i Kragerø

Statsforvalteren påklager vedtak om dispensasjon for brygge på Rytterholmane.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.12.2022

To vilkår må begge være oppfylt for at dispensasjon skal kunne gis. For det første kan dispensasjon kun gis dersom hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra eller hensynene i lovens formålsbestemmelse ikke blir vesentlig tilsidesatt. Hvis dette vilkåret er oppfylt, må i tillegg fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering. Vilkårene for midlertidig dispensasjon er de samme som for varig dispensasjon.

Statsforvalteren vurderer at det første vilkåret ikke er oppfylt. – Etter vår vurdering vil en brygge på 43 m2 medføre ytterligere nedbygging og privatisering, og ha negativ påvirkning på landskapet. Dette vil være i strid med hensynet bak byggeforbudet i strandsonen. Vi har derfor påklaget vedtaket, sier direktør i miljøavdelingen Grethe Helgås. – Når det første vilkåret ikke er oppfylt, har vi ikke gått nærmere inn på det andre vilkåret, herunder i hvilken grad sosiale og medisinske forhold skal tillegges vekt, sier Helgås.

Det har vært betydelig mediaoppmerksomhet knyttet til en søknad om brygge med bølgebryter på Rytterholmane. Tiltakshaver har søkt om midlertidig dispensasjon fra arealformålet i kommuneplanens arealdel og byggeforbudet i 100-metersbeltet. Statsforvalteren frarådet dispensasjon og varslet påklaging av et positivt vedtak. Kragerø kommune avslo først søknaden, men etter klage ga kommunen dispensasjon.

Det er et nasjonalt mål at strandsonen skal bevares som natur- og friluftsområde tilgjengelig for alle. I Vestfold og Telemark er nærmere 60 prosent av strandsonearealet allerede nedbygd. I områder med stort utbyggingspress, slik som Kragerø, skal strandsonevernet praktiseres strengt.

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontakt oss

Direktør miljøavdelingen:
Grethe Helgås
Telefon 33 37 23 09

E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no

All kontakt på e-post blir behandla etter same prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angåande ei spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.

Gjeld saka personsensitive opplysningar, kan du òg sende sikker melding