Miljøtilskudd i skogbruket 2019

Landbruksdirektoratet svarer her på noen spørsmål knyttet til de sentrale midlene for miljøtilskudd i 2019. Spørsmålene er knyttet til «Beløpsgrense for tilskudd», hva som kan inngå i tilskuddsgrunnlaget for et «Rovfuglreir» og treslag som kan omfattes av ordningen med «Fjerning av frøformerte planter av utenlandske treslag». 

Publisert 22.10.2019

«Beløpsgrense for tilskudd»:

I NMSK-forskriftens § 6, nest siste ledd, heter det: «Normalt skal tilskudd til en enkelt skogeier ikke overstige kr. 75.000,-.» Det samme er gjentatt ordrett under «Generelt i forhold til ordningen» i veiledningen av 26.8.2019 (jf. e-post av 27.8.2019). Spørsmålet knytter seg til om beløpsgrensen skal oppfattes som absolutt og hva som i tilfelle må til for å kunne overskride grensen.

Svar: Det har vært en viss prisstigning siden NMSK-forskriften og beløpsgrensen ble fastsatt i 2004. Ut over dette, skal det gode grunner til å gå ut over beløpsgrensen. Det forventes sånn sett at beløpsgrensen praktiseres og at søknader som overskrider denne begrenses. Om det blir behov for å redusere søknadsbeløpet i forhold til den samlede bevilgningsrammen, så er det nærliggende å tenke at søknader som langt overskrider beløpsgrensen blir redusert først.

 

«Rovfuglreir»:

I veiledningen av 26.8.2019 er det gjort klart at «Rovfuglreir» og «Tiurleik» kan inngå i ordningen. For «Tiurleik» er det gjort en avgrensning slik at bare selve leikområdet inngår. Spørsmålet knytter seg til om det for «Rovfuglreir» kan inngå mer enn det PEFC (Kravpunkt 22) setter opp som hensynområde (50 m radius el). Dette for eksempel hvor skjøtselsplaner eller tilsvarende inkluderer innflygingssoner mm i tillegg til selve reiret.

Svar: Det legges til grunn at det ikke er noe annet og mer enn det som framgår som hensynsområde i PEFC (Kravpunkt 22), det vil si en definert radius eller tilsvarende rundt reiret, som kan inngå i tilskuddsgrunnlaget.

 

«Fjerning av frøformerte planter av utenlandske treslag»:

LMD skriver at fjerning av frøformerte planter av utenlandske treslag utenfor produksjonsbestand av slike treslag kan inngå i ordningen, jf. veiledningen av 26.8.2019. Vi skriver i nevnte veiledning at ordningen i praksis vil være begrenset til utenlandske bartreslag i eller i nærheten av regionalt viktige naturtyper. Spørsmålene her knytter seg til om utenlandske lauvtreslag og busker, så som platanlønn og rødhyll kan inngå i ordningen.

Svar: For å gi ordningen en ikke alt for vid innramming, så har vi sagt at den i praksis vil være begrenset til utenlandske bartreslag i eller i nærheten av regionalt viktige naturtyper. Dette vil i all hovedsak dreie seg om spredning fra produksjonsbestand av utenlandske bartreslag.

 

Generelt – næringa forventning:

Næringas forventninger er kanskje ikke klart definert og kan nok betraktes på flere måter med ulike innganger. I forhold til langsiktig bevaring, «Nøkkelbiotoper», «Tiurleik» og «Rovfuglreir», så vil innslagspunktet for tilskudd være beregnet tap fratrukket egenandelen (30 kr/da). Det er et kompromiss, med historisk forankring, som vi har valgt å legge til grunn.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.