Hva skjer med matjord som blir omdisponert? To viktige veiledere
Hvordan sikre at matjorda på areal som skal nedbygges, tas vare på til videre matproduksjon? Matjordplan utarbeidet av Fylkeskommunen i Vestfold og Telemark er nå revidert, og lagt til grunn for hele fylket. Sammen med sjekkliste for massehåndtering utarbeidet av Statsforvalteren er dette to viktige veiledere å kjenne til for kommunal landbruks- og arealplanforvaltning inn i 2022.
Til tross for et skjerpet jordvern, og med nye mål om under 3000 daa årlig omdisponert innen 2025 vil jordvernet noen ganger måtte vike ut fra samfunnshensyn og mangel på andre alternativ. Den overordna føringen er fortsatt at jord ikke skal benyttes til annet enn jordbruksproduksjon slik jordloven fastholder, og nasjonale jordvernmål legger til grunn at det skal svært mye til for å omdisponere jordbruksareal. I tilfeller hvor jordvernet må vike for andre samfunnshensyn er det et avbøtende tiltak at matjordlaget tas vare på og brukes til matproduksjon.
Matjordplanen gir veiledning og føringer for arbeidet i kommunen. Det er kommunal landbruksforvaltning som godkjenner matjordplanen som blir utarbeidet for et aktuelt område og kommuneplanen kan i sine bestemmelser sette krav til matjordplan for reguleringsplaner.
Areal til masselagring og deponi er stadig aktuelt i kommunene. I mange tilfeller skjer dette i forbindelse med utbygging og gir ikke et fullstendig ressursbilde for kommunen. Sjekkliste for massehåndtering er ment å veilede kommunen på å definere areal i kommuneplanarbeidet og ha en helhetlig oversikt over egnete områder som kan benyttes til massehåndtering.
Vi anbefaler landbruksforvaltninga å sette seg inn i begge veilederne og ta disse i bruk!