Tid for å fornye vaksinene mot influensa og korona

I år som i fjor er de over 65 år anbefalt å ta både influensa- og koronavaksine. I tillegg bør mange med kroniske sykdommer ta vaksinene. 

Publisert 14.10.2024
  • Arbeidsgivere i helsetjenesten oppfordres til å tilrettelegge for influensavaksinasjon av ansatte.
  • Helsepersonell for barn i risikogrupper bør informere foreldre om at disse barna bør bli vaksinert mot influensa.

I fjor gikk antall personer som tok vaksine mot influensa og korona ned, og mange ble også innlagt på sykehus grunnet disse infeksjonssykdommene forrige vinter. Folkehelseinstituttet er nå bekymret for at veldig mange som har økt risiko for alvorlig sykdom ikke tar vaksinene, og alle i risikogruppene oppfordres til å vaksinere seg denne høsten. Det er også viktig at ansatte i helse- og omsorgstjenestene får mulighet til å ta influensavaksinen.

Hvem er anbefalt vaksine og hvordan får du tilgang til den?

Alle over 65 år, beboere i omsorgsboliger og sykehjem er anbefalt begge disse vaksinene. I tillegg er mange av de som har kroniske sykdommer anbefalt å ta vaksiner. De samme gruppene er anbefalt «vaksine mot lungebetennelse» (pneumokokkvaksine) hvert sjette år. Alle disse tre vaksinene kan tas samtidig.

Om du er usikker på om noe av dette gjelder for deg, så vil legen din kunne gi deg råd. Se på din kommunes hjemmeside om hvordan vaksineringen skjer der du holder til.

Også gravide i andre og tredje trimester bør ta vaksine mot influensa og korona. De bør også ta kikhostevaksine.

Barn i risikogruppene skal få tilbud om influensavaksine

I forrige sesong var det mindre enn ett barn av ti i risikogruppene som fikk influensavaksine. Det er viktig at helsepersonell sørger for at foresatte får informasjon om influensavaksinering, og at kommunene legger til rette for at barna som skal ha vaksinene får denne.

Oppfordring til arbeidsgivere

Også dekningen for influensavaksinering hos helsepersonell har vært fallende. Samtidig vet vi at de som jobber i helsetjenesten er utsatt for smitte. Influensavaksinen er ansett å være både trygg og velprøvd og den gir svært sjelden alvorlige bivirkninger. Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet oppfordrer til at arbeidsgivere i helsetjenesten skal legge til rette for at helsepersonellet får influensavaksine slik at flere får beskyttet både pasientene, seg selv, egen familie og omgangskretsen.

Arbeidsgivere i helse- og omsorgstjenesten har plikt til å legge til rette for gratis vaksinering av ansatte i arbeidstiden. Det er viktig at influensavaksine er lett tilgjengelig på arbeidsplassen når de ansatte er på jobb, og tilbudet skal vare gjennom hele vintersesongen.

Hva kan vi vente oss dette vinterhalvåret?

Folkehelseinstituttet har formidlet at dette er vanskelig å forutsi, men at det er en litt større sannsynlighet for at vi kan få en kraftig influensasesong i vinter sett opp mot forrige sesong. Vi kan også forvente oss nye smittetopper med korona.

Hvordan er tallene for influensavaksinasjon i Vestfold og Telemark

Fra kommunehelsa statistikkbank kan man finne informasjon om influensavaksinerte over 65 år. Forrige sesong (2023/2024) ble 64,3% av gruppen vaksinert i Vestfold, mens 66,4% ble vaksinert i Telemark. Landsgjennomsnittet var på 64,5%.

Vestfold ligger dermed veldig tett opp mot landsgjennomsnittet, mens Telemark ligger litt over. Det er variasjon blant kommunene i fylkene, og de som utmerket seg med høyest dekning for gruppen var Bamble (72,2%), Siljan (69,2%) og Vinje (67,9%). Det er fortsatt et stykke å gå for å nå målet for Verdens helseorganisasjon og EU på 75%.

Statsforvalteren oppfordrer som tidligere år at de kommunene i fylket som har lavere vaksinasjonsdekning søker inspirasjon og veiledning fra de kommunene som har høyere dekning.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.