Forebyggende tiltak mot rovviltskader

Foto: Statsforvalteren i Troms og Finnmark v/Andreas Vikan Røsæg

Fristen for å søke om tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak (FKT) er 1. februar. For at din søknad skal bli vurdert, må du søke via Elektronisk søknadssenter senest 1. februar. 

Publisert 24.01.2025 av andreas.rosag

Om FKT-ordningen

Ordningen er regulert gjennom Forskrift om tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak.

Norske tamreineiere som har lovlig beiterett i Sverige og svenske tamreineiere som har lovlig beiterett i Norge, kan også søke om tilskudd. Vi ber om at svenske søkere oppgir IBAN og BIC/SWIFT, samt organisasjons- eller personnummer.

Som produksjonsdyr i landbruket regnes i denne forskrift bufe og tamrein. Bufe defineres som sau, geit, storfe og hest. Det kan også gis tilskudd til tiltak som er direkte tapsreduserende for produksjonsdyr i landbruket som bifolk/bikuber, gris, fjørfe og hjortevilt.

I søknaden skal du sette opp et budsjett over de viktigste utgiftspostene i prosjektet, mens finansieringsplanen gir en oversikt over tilgjengelige og planlagte ressurser.

Dersom du søker om flere ulike tiltak må det settes opp budsjett for hvert enkelt tiltak (separate faner/skjema i søknaden), og det kan være hensiktsmessig at du i søknaden gjør en tydelig prioritering av hvilke tiltak du mener det er viktigst å få tilskudd til. 

Les rovviltnemndas signaler om prioriteringer av søknader i 2025 her. 

Elektronisk søknadssenter – bruk riktig søknadsportal

I Elektronisk søknadssenter finner du portalene for å søke om FKT-tilskudd, disse er:

Planlagte forebyggende tiltak mot rovviltskader
FKT – Tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader for eiere av produksjonsdyr
Foretak med produksjonsdyr i landbruket kan søke om støtte til: 
1) Tiltak som fysisk skiller rovdyr og beitedyr
2) Utvidet tilsynsaktivitet 
3) Andre tiltak som kan være direkte tapsreduserende 

Konfliktdempende tiltak
FKT – Tilskudd til konfliktdempende tiltak for kommuner, organisasjoner m.fl.
Privatpersoner, foretak med produksjonsdyr i landbruket, kommuner, lokalsamfunn, organisasjoner og forskningsinstitusjoner kan søke om støtte til tiltak for å dempe konflikter om rovvilt. Tiltakene skal bidra til økt kunnskap om og forståelse for rovvilt og rovviltforvaltning. Tiltak rettet mot barn og unge prioriteres.

Tiltak for å øke kunnskap om rovvilt
FKT – Tilskudd til tiltak for å øke kunnskapsgrunnlaget for kommuner, organisasjoner m.fl.
Foretak med produksjonsdyr i landbruket, kommuner, lokalsamfunn, organisasjoner og forskningsinstitusjoner kan søke om tilskudd til tiltak for å utvikle praksis og erfaringer som senere kan gi mer målrettede og effektive tiltak, samt øke aksepten for å leve med rovdyr.

Tiltak innen felling, jakt og fangst av rovvilt
FKT – Tilskudd til tiltak innen felling, jakt og fangst av rovvilt for kommune, organisasjoner m.fl.
Foretak med produksjonsdyr i landbruket, kommuner, lokalsamfunn, organisasjoner og forskningsinstitusjoner kan søke om tilskudd til tiltak som bidrar til mer effektiv jakt, felling og fangst. I FKT-forskriften er dette avgrenset til § 7 nr. 1, tilskudd som bidrar til mer effektiv jakt, felling og fangst.

Tilskudd til tiltak etter FKT-forskriften § 7 nr. 2, tilskudd til skadefellingslag ved vedtak om skadefelling, jf. rovviltforskriften §§ 9 og 9a, kan kun gis gjennom vedtak om skadefelling. 

Tilskudd til tiltak etter FKT-forskriften § 7 nr. 3, tilskudd til kommuner for tilrettelegging, organisering og forberedelser for fremtidige skadefellingsoppdrag i regi av kommunale/interkommunale fellingslag, kan kun gis til kommuner. Merk at søknadsfristen fra og med 2025 er 1. februar, også for denne ordningen.

Akutte forebyggende tiltak mot rovviltskader
FKT – Tilskudd til akutte forebyggende tiltak mot rovviltskader for eiere av produksjonsdyr
Foretak med produksjonsdyr i landbruket kan søke etter avtale med Statsforvalteren.

Tiltaket skal kunne stanse en ekstraordinær akutt og pågående situasjon der et visst skadeomfang til fredet rovvilt er dokumentert, og hvor det er potensiale for vedvarende skade.

Statsforvalteren har årlig en fastsatt sum som kan brukes på akutte tiltak, derfor må tiltakene være kostnadseffektive. Ved en akutt tapssituasjon kan du som dyreeier alltid kontakte Statsforvalteren for å drøfte aktuelle akutte tiltak, Statsforvalteren kan da avvise forespørselen eller gjøre avtale om økonomisk ramme og vilkår. Tiltak skal være avtalt med Statsforvalteren før du søker.

Mer utfyllende informasjon om søknadsportalene og ordningen finner du her.