Revidert nasjonalbudsjett 2024 og kommuneproposisjonen 2025

Regjeringen har lagt fram revidert nasjonalbudsjett for 2024 og kommuneproposisjonen for 2025. På stortinget.no kan du følge sakene helt frem til vedtak. 

Publisert 14.06.2024

Revidert nasjonalbudsjett 2024

Regjeringens forslag gir ingen endringer i kommunenes inntektsrammer for 2024.

Estimatet for den kommunale deflatoren i 2024 er på 4,3 prosent, noe som er uforandret fra det som ble antatt i nasjonalbudsjettet. Oppdaterte estimater for lønns- og prisvekst indikerer en økning i lønnsveksten fra 4,9 prosent til 5,2 prosent, mens prisveksten er forventet å falle fra 3,4 prosent til 3,0 prosent.

Kommuneproposisjonen 2025

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har sendt et brev til kommunene som oppsummerer de viktigste punktene i revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen.

Det legges opp til en realvekst i frie inntekter på 6,4 mrd. kroner i kommunesektoren for 2025 hvor kommunene får 5,0 mrd. Kroner og fylkeskommunene 1,4 mrd. kroner. Av veksten på 3,9 milliarder kroner er en del knyttet til demografi og pensjon, noe som resulterer i et økt handlingsrom for kommunesektoren på 2,5 milliarder kroner.

Innenfor veksten til kommunene er 250 mill. kroner begrunnet med bemanning i barnehager, mens 1,6 mrd. kroner er begrunnet med omleggingen av inntektssystemet til kommunene.

Nytt inntektssystem med virkning fra 2025

Regjeringen har i kommuneproposisjonen lagt frem forslag til nytt inntektssystem for kommunene, som får virkning fra 2025. En detaljert beskrivelse finnes å lese i del to i kommuneproposisjonen. 

Forslaget innebærer omlegging av skatt og inntektsutjevning, utgiftsutjevningen, regionalpolitiske tilskudd og ordningen for ressurskrevende tjenester mv.

Omleggingen av inntektssystemet har varierende effekter for hver enkelt kommune. Se vedlegg med oversikt over de foreløpige anslåtte endringene per kommune for Troms og Finnmark. Av oversikten kan vi lese at svært få av kommunene i Troms og Finnmark taper på omleggingen samlet sett.